Idag behöver inga företag ha kollektivavtal eller jämförbara villkor för att bli auktoriserade av Nacka kommun. Därmed kan företag strunta i pensionsinbetalningar, semesterförmåner och försäkringsskydd som annars finns i kollektivavtalet. Seriösa företag med kollektivavtal kan inte konkurrera på lika villkor.

En kartläggning som Kommunalarbetaren gjorde sommaren 2006 visade att 19 av 46 auktoriserade vårdföretag i Nacka saknade avtal. Sen dess har några av dem skrivit på.
I fredags meddelade Pirjo Leppiaho, ägare till Curanda Vårdassistans i Nacka, att hon fortfarande vägrar skriva på kollektivavtal med Kommunal. Sen den 25 januari har Kommunal en övertids- och nyanställningsblockad mot företaget, och blockadvakter har stått utanför Curanda varje morgon.

Kommunal och Curanda har haft två träffar, den ena med en representant från Medlingsinstitutet.
– Ett seriöst företag har inget att förlora på att skriva på kollektivavtalet. Tvärtom, det är en garanti att personalen inte är utan skydd, en förutsättning för ordning och reda, säger Liza di Paolo, ombudsman i Kommunal, i en kommentar.