Den 1 mars börjar Larsa Sandström med vissa projektarbeten inom Busslink. Det är ett slags karantän i sex månader. Därefter väntar andra arbetsuppgifter, bland annat förhandlingsfrågor. Larsa Sandström är förtegen om exakt vilket jobb han ska få.
– Det är lite för tidigt att säga nu. Men jag ser detta som en möjlighet att komma vidare i livet och en chans att utvecklas, säger han.

Larsa Sandström lämnar sin post med blandade känslor. Han fick sitt första fackliga uppdrag 1983 och har varit sektionsordförande sedan 1991.
– Helst skulle jag ha fortsatt inom Kommunal. Men jag kan ju inte fortsätta som sektionsordförande år efter år. Jag hade gärna blivit ombudsman eller gått vidare på annat sätt inom Kommunal. Men den vägen är tyvärr stängd för oss vänsterpartister.

Larsa Sandström berättar att han har sökt en ombudsmannatjänst vid avdelningen i Stockholm och då inte ens blev kallad till intervju. Han sökte också till förbundets utbildning av blivande ombudsmän.
– Den ansökan diskuterades i förbundsstyrelsen men det blev avslag. Jag blev inte heller då ens kallad till intervju.

Kommunals ordförande Ylva Thörn kan dock inte minnas att han har sökt vare sig ombudsmannatjänst eller ombudsmannautbildning.
– Jag tycker att det är tråkigt om Larsa Sandström använder sin politiska tillhörighet som ett argument för att lämna sina fackliga uppdrag. Han har gjort ett bra fackligt arbete som jag tycker att han nu underkänner med sitt eget resonemang, förklarar hon.

Ylva Thörn förnekar att det finns stängda dörrar för dem som är vänsterpartister och vill göra karriär som ombudsmän i Kommunal.
– Vi har vårt fackligt–politiska samarbete med socialdemokraterna. Det är helt klart. De som jobbar för Kommunal måste dela våra värderingar. Men det betyder inte att vi med automatik säger att någon är oduglig bara för att den är vänsterpartist. Det måste göras en individuell prövning från fall till fall.

Förutom uppdraget inom trafiksektionen lämnar Larsa Sandström även sin plats i Kommunal Stockholms avdelningsstyrelse.
Ny ordförande i trafiksektionen blir tills vidare nuvarande vice ordförande Christer Lindh.