Uppdraget ska genomföras i samråd med brukarorganisationer, personal inom kommuner och landsting, forskare och företag med flera.
Tekniken ska utvecklas och förbättras med inriktning på de anhörigas behov.

Det behövs kanske enkla personlyftar, ergonomiskt utformade sängar och madrasser som förhindrar trycksår och mobiltelefoner med larmfunktion. Men också teknik som bredband för att kunna få stöd och råd från personal eller andra närstående.
Det kan också vara utrustning i bostaden för skötsel av personlig hygien, planeringshjälp eller ”kom-ihåg-hjälp”, via telefon, TV eller dator. Andra områden kan vara att förflytta sig inomhus eller utomhus, utbud av mobila tjänster både för varor och service.
Smarta hjälpredor, pålitlig automatik, en enkel fjärrkontroll eller attraktiva tjänsteutbud kan vara intressanta också för användare i andra åldrar, yngre personer med funktionshinder eller anhöriga och närstående till äldre, säger socialdepartementet.

-­ Det viktigaste för mig är att skapa förutsättningar för att äldre ska känna sig trygga i sin vardag. När man börjar komma upp i åren är det lätt att glömma saker, att ramla när man ska förflytta sig eller att ha problem med att använda telefon, TV och annan elektronik, säger äldreminister Maria Larsson.