Vi vill tillbaka till Johannesburg, men vet inte när. Jag har varit sjuk och väntar och väntar på att bli friskförklarad, jag känner mig frisk nu och vill tillbaka till verklighet med barn och kärlek och jobb och resor och ilska och glädje.

Men sjukdom blir lätt som ett slags väntrum, där man inte vet vilken dörr man till slut ska få gå in igenom: Blir det tillbaka till det vanliga livet, racingbanan där allt händer och man ibland inte hänger med. Eller blir det in genom en främmande dörr? Till ett nytt liv, med större insikt och förståelse, kanske ett liv där jag passar tider och är lugn och harmonisk? Där sjukdomen gett mig förstånd jag tidigare inte haft.
Eller – ve och fasa – blir det den läskiga dörren? Med mera sjukhus och ångest och dödsrädsla? Där friskförklaring dröjer och Ringvägen blir synonymt med Sös istället för med drinkar på Clarion.

Sös – som förresten känns som ett B sjukhus! Hur många vänner som helst har fått problem efter de gjort ingrepp på Sös och det var också på Sös en stackars kvinna dog i somras efter ett kejsarsnitt.
Om jag minns rätt råkade läkaren skära sönder en tarm eller liknande under ingreppet. När hon efteråt klagade och sa ”det gör vansinnigt ont, så här ska det inte kännas! Hjälp!!!” Då klappade de henne på axeln och sa ”Lugn, lugn lilla vän…” Och när de äntligen förstod att de faktiskt gjort fel, då var det för sent.
Någon mer än jag som tror att läkarnas dödliga nonchalans berodde på att kvinnan var invandrad och ifrån Afrika?