Så här kanske snacket går därinne: ”Vi har tråkigt. Det är för lugnt, Det händer inget. Var är brudarna? ”

Några brudar har inte synts till, eller hörts på länge inne på Blasieholmen. Inte sen Ebba fick kicken.
Och odramatiskt, rentav småtrkigt har det ju varit ett tag. Saker har tickat och gått. Avtal har slutits, utan större mankemang. Typ 450 ärenden har årligen  gått till Arbetsdomstolen. Måste kännas händelsefattigt, jämfört med Storbritanniens årliga 100 000 fall.  Det är för lite drag i den svenska modellen!

Och så äntligen, lite action: Hotell- och Restaurangfacket gör sin första mer spektakulära insats på tio år, sätter Sofias salladsbar i blockad för att få kollektivavtal  – nu j—ar! Här ska statueras exempel.
Och krävas en ”Modernare” arbetsrätt (som förbjuder facket  att kräva kollektivavtal på småföretag, om inte alla medlemmar på arbetsplatsen godkänt det. Sånt som får skrämselpatrullerna i USA, dom som ägnar sig åt att skrämma facket från arbetsplatserna att belåtet gnugga händerna).
Den Moderna arbetsrätt som Bäckström, Duker och likasinnade vurmar för har inget som helst med den svenska modellen att göra. Snarare med den amerikanska.

Bakom salladsbaren står, enligt Aftonbladet 14/2/2007 ett opinionsinstitut som heter Centrum för Rättvisa, lett av moderaten Gunnar Strömmer. De jobbar för att inte teckna kollektivavtal. ”Ett embryo till en svensk modell för att bekämpa fackföreningar, en slags nordisk ”union bashing”?”
De kräver; att en domstol ska avgöra om kampen för kollektivavtal sköts med ”rimliga” metoder eller inte. Något som skulle mångdubbla fallen i Arbetsdomstolen.
Och, som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin säger: Vem ska bestämma vad som är rimligt? Han vet inte, men Duker och Bäckström verkar vilja ställa upp.
Littorin tror på  och hävdar den svenska modellen, i detta avseende. Synd att företrädarna för arbetsgivarnas största organisation inte verkar göra det.

Vad tycker för övrigt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att deras medlemmar, kommunerna, tillåter att entreprenörer kommer in i vård och omsorg, utan att teckna kollektivavtal med de anställda.?Curanda är bara ett exempel. (Dock, många har tecknat avtal sedan Kommunal krävt det. )
De tvister som Medlingsinstitutet fått på sitt bord ökade under förra året från 70 år 2005 till 138. En stor del berodde på att Kommunal var aktiva och försökte teckna avtal med privata företag i kommunal verksamhet. Medierna uppmärksammade frågan på allvar förra året. Kan det ha något med Centrum för ”rättvisa” att göra?

Kommunal bör få eldunderstöd av sina motparter SKL, i kampen för att teckna kollektivavtal med privata utförare. Det är inte facket ensamt som ska se till att det är ordning och reda på arbetsmarknaden.
Tycker SKL:s nyvalde ordförande Anders Knape (m) att privata entreprenörer i vård och omsorg ska driva verksamhet och göra vinst utan kollektivavtal? Är partikamrat Littorin informerad?