Det ser av allt att döma inte att bli krig mellan Sverige och Norge trots att bägge länderna vilat på hanarna i väntan på att någon… Det är nämligen så att under dessa två år har en gränstvist pågått om renbeteskonventionen, men nu är en lösning i sikte spor man. Lösningen skulle vara att svenska och norska samers renar får beta på bägge sidor om gränsen. Nu kan man äntligen andas lugnt när då kanske krigshotet är över för denna gång.

En nära anknytning till föregående ängslan är att det pågått en jaktutredning om jakten o fisket ovan odlingsgränsen, som en herre vid namnet Ekström har fått i uppdrag av föregående regering att utföra. Nu är den utredningen på väg till soptunnan. Och tur är väl det för där fanns förslag som kanske skulle ha resulterat i ett rent inbördeskrig.

Ni sörlänningar ser att det är tufft att leva och verka här uppe i norr. I radionyheterna kablas ut att Anna Hedborg håller på med en utredning vad gäller sjukförsäkringen. Är den inte tillräckligt hårt åtstramad redan nu, utan att nämnda person gör denna utredning. Utifrån alla uppdrag hon haft tidigare kan det konstateras att det bara kan sluta på ett sätt, nämligen KATASTROF!

I Madrid pågår en rättegång mot terroristerna som sprängde på tåget och orsakade stor manspillan för några år sedan. Alla dess eländighet trappades ju upp 11 september 2001. Då kommer frågan, minns du var du var och vad du gjorde den dan? Kommunal Norrbotten har eller har haft ett samarbete med våra grannländers Finlands och Norges och tom. Rysslands Kommunal här uppe i norr. Vi var då den aktuella veckan i Finlands nöjes- och tomtemetropol, Rovaniemi. Då satt vi tysta tillsammans och såg på eländet i TV.
På konferenserna så finns det simultantolkar som förmedlar våra budskap så att alla kan förstå innebörden av dem. I den svenska delegationen så är jag nästan alltid den enda som pratar också finska, men även lite ryska vid vissa omständigheter. Tolkarna jobbar endast dagtid, så då finns det i regel endast en person som klarar av dom språken, då det roliga börjar, nämligen på kvällen med middag och allt det andra. Inte undra på att jag ligger i koma en hel vecka efter dom föreställningarna.

Nå, allt tar slut så småningom och innan hemfärden så äter man i vanlig ordning en god lunch, med lite presentutdelningar och vemodiga avskedstal. Då brukar jag tolka eller översätta allt det som sägs! Vid det här tillfället höll dom norska och finska delegationsledarna sina tårdrypande anföranden och alla deltagarna hade en liten tårspillan. Sist ut var den svenska talerskan, det var en hon, och hennes tal  avvek ej från dom andra, men skillnaden var att finländarna höll på att skratta sig fördärvade. Jag vet inte om hon började att misstänka att något inte var som den skulle med översättningen, men hon fortsatte sitt anförande med djupa veck i pannan och mycket argt tittande på tolken. Finländarna har aldrig tidigare hört ett dyligt slutanförande. Nämnas kan att hon som höll talet inte tilltalade tolken på flera år efteråt.

Välunderättade källor informerar om att LO i Norrbotten håller på med en omorganisation och har svårt att få ihop en styrelse. Farhågor framförs också om dess fortsatta existens. Men vad värre är att jag även ser i spåkulan att socialdemokraterna är på väg mot en framtida katastrof vad gäller väljarstöd. Någonting i storleksordning vad folkpartiet är idag. Mona Sahlin åker nu landet runt i något som kan liknas en Eriksgata i förskott. Allt tydligen för att blidka hennes motståndare till att omvända sig.

VARFÖR måste socialdemokraterna börja att finputsa källarutrymmena för att få tag i en partiledare? Mona Sahlin har alltid haft en föraktfull inställning till det arbetande folket, en s.k. politikerbroiler som aldrig nosat på ett vanligt knegarjobb. Alla minns vi hennes sejour som arbetsmarknadsminister med stoppförslagen, förslagen om strejkstopp för Kommunalare, (strejken är arbetarnas enda vapen mot arbetsköparna), införande förslaget om dom hushållsnära tjänsterna osv. Att hon nu varit i karantän i 11 år utifrån andra försyndelser är det ingen garanti att fler intermezzon eller skandaler uppenbarar sig.
Minns bara hennes arroganta attityd och hållning gentemot oss Kommunalare när vi träffade henne vid vår demonstrationsresa till Stockholm i början på tjugohundratalet. Att sen Kjell-Olof Feldt lovprisar henne är helt förståeligt utifrån deras gemensamma liberala politiska synsätt
 
Rolf Hagebjörk
Kommunal Norrbotten
Ordförande sektion 22
Kiruna