Den bistra sanningen är ju att så länge du kämpar ”akut” med ditt sluta-röka-projekt hejar omgivningen på av hjärtans lust och du får hur mycket peppning som helst. Men efter ett halvår? Eller ett år? Då måste du inse att det hänger enbart på dig själv om du vill förbli rökfri.

– Vi har pratat med många före detta rökare, som varit på väg till kiosken. Det kan ha gått lång tid från rökstoppet, men så har röksuget överrumplat dem av olika anledningar, berättar Maria Rankka, legitimerad tandläkare och föreståndare för Sluta-röka-linjen.
–En nikotinist som blivit rökfri har i genomsnitt fem till sju rökstoppsförsök bakom sig. Det är alltså viktigt hur du väljer att se på dina tillkortakommanden. Om du får ett bakslag, bestäm dig blixtsnabbt. Ska det vara just ett tillfälligt bakslag eller ett återfall? Det  behöver inte betyda så mycket att du tände en cigarett på festen. I stället kan det bli en värdefull erfarenhet.

På Sluta-röka-linjen har
man lagt upp ett dataregister över kunderna och gjort överenskommelser med flera av dem.
–Ja, vi ringer dem före rökstopp, under stoppet och efter tre månader och kan då peppa dem på lämpligt sätt. Inte minst varnar vi för fällor, som dyker upp under resans gång.

Källor: Maria Rankka och Slutaröka- linjen. Telefonnumret dit är 020-84 00 00.

Så klarar du fällorna – 5 tips

1) Ring och klaga. När du varit rökfri i tre-fyra veckor blir du kanske otålig. Omgivningen har slutat hurra och livet känns mer än lovligt grått vissa dagar. Då är det bra om du i förväg kommit överens med en vän eller någon professionell rådgivare som du får ringa och klaga din nöd för, när du vill.
2) Ta en o-rökpaus. Förr var rökpausen en legitim liten andhämtning mellan olika pass och ärenden. Nu gäller det att hitta en ersättning för detta, så du lär dig andas ut utan cigaretten.
3) Byt grupp på jobbet. Du utsätts lätt för grupptryck på jobbet, där du förr tillhörde rökargänget. Det behöver inte ens vara uttalat. Kanske bör du byta grupp på jobbet för att klara frestelsen. Men bäst vore förstås om hela ditt rökargäng bestämde sig för rökstopp, så ni kunde peppa varann.
4) Belöna dig själv. Tycker du synd om dig själv? Hitta på belöningar för pengarna du sparar på rökstoppet. Shoppa smink eller kläder, lägg upp en festkassa, spara till en resa...
5) Om livet blir svårt. Har du hamnat i kris? Har någon nära anhörig avlidit, har du blivit arbetslös eller utsatt för otrohet? Nu är fara på färde. Men försök behålla det goda minnet av rökstoppet. Tänk på vad det kostade dig! Bra alltså, att göra upp en krisstrategi att ta till när livet blir vrångt.