År 2005 hade Busslink i Norrtälje 26 långtidssjuka. I år har antalet minskat till 8. Det går inte att säga att detta beror på projektet, men de som drabbas av svåra sjukdomar och skador uppskattar kontakten.
Lena Humble, som sitter i klubbstyrelsen för Kommunal, funderade på hur fack och arbetsgivare tillsammans skulle samarbeta för att  underlätta för de långtidssjuka.

Busslink Lena Humble
SAMTAL: Lena Humble får i fortsättningen driva projektet själv. Hon beklagar detta. ”Tiden får utvisa om nedbantningen är bra eller inte”, säger hon. FOTO: ANDERS SJÖBERG

Klubben nappade på hennes förslag och fick arbetsgivaren att gå med på ett projekt där Lena tillsammans med arbetskamraten Margaretha Krantz varje fredag ringer till de långtidssjuka för att höra hur de mår  och samtidigt berätta om vad som händer och sker på arbetsplatsen. Första samtalet kommer efter två veckors sjukskrivning. Minst en gång i månaden sänder de också ett informationsblad till dem med senaste nytt vid garaget.
När projektet började hade några av de långtidssjuka inte haft  kontakt med facket eller företaget på över ett år.
– De flesta blev glada när vi kontaktade dem. Några var  misstänksamma och trodde att detta var ett nytt sätt att kontrollera
dem. Men de har rätt att säga ifrån om de inte vill ha kontakt. Det är det ingen som har gjort. Särskilt de som är ensamma och saknar familj uppskattar att vi hör av oss. De besöker oss i bland också på  arbetsplatsen för att få prata av sig, berättar Lena.
Hon arbetar med projektet fyra timmar i veckan och Margaretha 2- 4 timmar i veckan. Hälften av denna tid betalar arbetsgivaren
och hälften går på facklig tid.
Tre gånger varje år bjuds de långtidssjuka in till tematräffar. Då deltar  även någon av cheferna vid garaget.

Försäkringskassan, Folksam, företagshälsovården och ett privat omskolningsföretag har vid dessa träffar informerat om sin  verksamhet.
Förra julen åkte Lena och Margaretha hem till de långtidssjuka och lämnade över blommor och en julhälsning. De långtidssjuka
har även bjudits på middag med facket och arbetsledningen
och har fått chans att gå datautbildning. Den som vill har möjlighet att logga in sig på företagets intranät för att få senaste nytt om läget.
Bussföraren Nanna Välimaa är en av dem som brukar komma in till garaget och hälsa på sina arbetskamrater. Hon tycker att kontakten med klubben och företaget känns lyxig.

 Busslink Nanna Välimaa
SJUKSKRIVEN. Bussföraren Nanna Välimaa i Norrälje är sjukskriven sedan tre år för en allvarlig whiplash-skada. Hon blir uppmuntrad av kontakten med Lena och Margretha. FOTO: HÅKAN LINDGREN

Nanna råkade ut för en trafikolycka med sin bil för tre år sedan. Hon är sjukskriven sedan dess med en allvarlig whiplashskada.
– Det är väldigt roligt att bjudas in till möten och middagar för att träffa kollegor. Annars är det lätt att rasa, att känna att man inte är värd något, säger hon efter att ha hälsat glatt när hon kliver in på klubbens fackexpedition.
Trots att alla inblandade är nöjda med projektet kommer det att halveras. I fortsättningen får Lena sköta det ensam fyra timmar varannan vecka.
– Vi har så få långtidssjukskrivna nu att det inte behövs mer tid. Detta är vi överens med facket om, säger Kenneth Häger.

Han förklarar att behovet av telefonkontakt kommer att minska. Norrtäljegaraget planerar att anlita ett företag i Umeå dit de anställda
ska ringa för att sjuk- och friskanmäla sig. Om den anställde inte har friskanmält sig inom tre dagar blir hon uppringd av en av Umeåföretagets sjuksköterskor.
Klubbordföranden Åke Rönnholm bekräftar att de är överens om att banta projektet.
– Det ska fortsätta som tidigare, men i begränsad omfattning, säger han.

Så arbetar Kommunals klubb med de långtidssjuka

- Varje fredag ringer Lena och Margaretha för att kolla läget och   informera om senaste nytt på arbetsplatsen.
- Fyra gånger per år ordnas temamöten med middag.
- Kurser hålls i datautbildning.
- Till jul görs hembesök då en julhälsning och blommor överlämnas från arbetsplatsen.
- En till två gånger i månaden sänds ett informationsblad om kurser och senaste nytt på arbetsplatsen.