Illustration av Magnus BardDen borgerliga alliansen föreslår nu dessutom sämre anställningsskydd för äldre, sämre möjligheter att få fast jobb för visstidare, avskaffade plusjobb för äldre, sämre möjligheter till komvux och arbetsmarknads-
utbildning. Näringsminister Maud Olofsson (c) kör en egen högerfil och kräver minskad trygghet för alla i småföretag. Skottgluggen pekar mot fackföreningarna. Det handlar förstås om maktkamp. Löntagarna har blivit för krävande, för kaxiga, tycker många.
Fackföreningarna i Sverige är världens starkaste. Inte minst genom kopplingen till a-kassan. Vad händer nu, när a-kassan blir dyrare och sämre? Visst svider det i plånboken med de extra hundralapparna. Vad ska en kommunalare göra?
Facket är bästa garanten för rättigheterna på jobbet. Där det finns avtal finns det semester, pensionsinbetalningar, försäkringar vid skada. Du får hjälp att få rätt lön, rätt anställningsform och  förhandlingar om det uppstår tvister på jobbet. Du får en prisvärd hemförsäkring och Kommunalarbetaren 22 gånger per år. LO utreder  även en tilläggsförsäkring som kan ge högre ersättning vid arbetslöshet.

A-kassan behövs för de allra flesta. Med det nya jobbavdraget sänks skatten, så många får tillbaka pengarna den andra vägen. Fack och  a-kassa hör ihop. För dem som inte har jobbavdrag planerar Kommunal att sänka avgiften, om kongressen säger ja. Frågan om kopplingen fack och a-kassa kommer upp på kongressen i maj. Tills dess kommer inga medlemmar som lämnat a-kassan att tvingas lämna Kommunal. Syftet är att skydda de som har det sämst ekonomiskt, som betalar till a-kassan utan att ha rätt till ersättning. Att facket måste lappa och laga det regeringen ställer till är beklagligt!

Det främsta skälet att vara med i facket är samarbetet. Starka tillsammans är ingen floskel. Det handlar inte bara om försäkringar utan om kamp!
Det andra skälet är att alla andra är det. Vi behöver solidariskt dela på kostnaderna för samarbetet. Systemet klarar inte för många  gratisåkare, då försämras styrkan.
När arbetsmarknaden blir otryggare är det viktigare än någonsin att vara med. Frågan om det är för dyrt att vara med nu måste besvaras med: Har du råd att gå ur?