Blåvitt lysrörsljus, vita väggar och plastmatta. Och så hög dansmusik, ett tjugotal svettiga kroppar som rör sig i takt och försöker få fram känslan av en dansklubb någonstans i Kongo Kinshasa.
Det är stora armrörelser och roterande höfter, och rätt var det är står eleverna på alla fyra på golvet och hoppar.
Rachel Nangonzi Kambugu undervisar i dansen Jungle Fever, den här  kvällen på Balettakademien i Stockholm.
Jungle Fever är Rachels egen uppfinning, en blandning av afro, street och dancehall.
–Det är en ful dans, säger Rachel lite stolt.
Inget fint och uppsträckt, däremot full fart och massor av lekfullhet.
– Det är kul när ni vågar vara löjliga, det är då det händer, det är då dansen ÄR. Annars är det bara en massa jobbiga steg, säger Rachel till sina elever i en paus.

Dans är bra motion. Ett intensivt danspass förbättrar din kondition  och bränner energi. Musklerna tränas och blir starkare. All dans ger starka ben, medan kroppens övriga muskler får olika mycket träning av olika danser.
Du lär dig nya rörelser, tänjer kroppens gränser och ökar därmed
rörligheten. Musklerna blir smidiga. Balansen förbättras. Du tränar också koordination, det vill säga att utföra flera rörelser samtidigt. Det finns forskning som visar att koordinationsträning är bra för hjärnan. Kreativiteten och inlärningsförmågan blir bättre.

Dansen ger allsidig träning. Därför är den inte den bästa träningsformen om du har ett specifikt mål. Vill du uppnå toppkondition är det bättre med intervallträning i motionsspåret.
Vill du bli urstark är det bättre att lyfta vikter i gymmet.
Men dansen har andra fördelar som träningsform. En är musiken, som gör att man orkar ta ut sig mer.
En annan fördel är att träningen inte är målet med dansen, utan bara en trevlig bieffekt. Du kan kämpa en timme med att behärska en läcker rörelse eller lära dig en tjusig koreografi.
När lektionen är slut upptäcker du att du är genomsvettig, fast du knappt har märkt att det var jobbigt.
Ett extra plus med dansen är att den dessutom är en konstnärlig aktivitet. Med dans kan du uttrycka känslor och berätta historier.

Vår guide hjälper dig att välja dansform efter träningseffekt. Men inom varje dansform finns också olika stilar, som skiljer sig åt ganska mycket. Lärarens egen stil och pedagogik spelar också in.
Snabb dans med stora rörelser ger mer konditionsträning än långsam dans med små rörelser.
Det blir också mer kondition ju bättre du blir. Nybörjaren måste ofta nöta in ovana rörelser och kombinationer i långsam takt.