För inne i huset avskärmar sig eliten från verkligheten. Arbetarna står utanför och tittar in. Det gjorde att vi förlorade valet, och nu har vi en jobbig uppförsbacke framför oss.

Socialdemokratin behöver återigen bli en folkrörelse. Men den som tror att Mona Sahlin kan åstadkomma det, ljuger för sig själv. Mona Sahlin skulle inte ha den position hon har om det inte vore så att hon är en av Göran Perssons knähundar. Buga, bocka, nicka och slicka har länge varit ledord i rörelsen. Gräsrötterna har nästan inte haft något att säga till om. Om de motsätter sig ledningen får de känna på partiets piska. Kritiska socialdemokrater tystas, och en del har motarbetats så till den grad att de blivit tvungna att gå till psykolog. Kommentarer som: ”När du är här representerar du inga jävla väljare, utan partiet”. Och i valrörelsen nämndes inte ens vanligt folk. Socialdemokraterna talade nästan enbart om bidrag, de gamla och sjukpensionärerna.
Partiet vågade däremot inte kräva att arbetare och lägre tjänstemän
ska få det bättre. Ingen talade om att vården måste förbättras.
Att alla, särskilt de inom hotell- och restaurangbranschen, handeln och vården, ska ha rätt till heltid. Att de ska ha högre löner.
Sossarna skulle också ha visat att sänkt a-kassa slår hårt mot kvinnor  – och främst arbetarkvinnor som redan har tuffa arbetsvillkor och stressiga yrken.

Samtidigt tar borgarna bort många arbetsmarknadsåtgärder. Genom det blir fler arbetslösa, och färre får a-kassa. Fler blir tvungna att gå på socialbidrag, och på så sätt urholkas kommunernas budget. Det leder till att det måste skäras ner på den kommunala vården, och på skolan. Samtidigt får de lokala politikerna ta smällen för den nuvarande regeringens beteende. Till på köpet leder slopad avdragsrätt för fackavgiften till att färre kommer att engagera sig
fackligt. Och de som får betala det priset är arbetarklassens kvinnor, deltidsarbetande kvinnor inom TCO, barnen och de pensionärer som i sina dagar slitit som djur, men har en ynklig pension.
Den borgerliga regeringen har byggt ett hus där vanligt folk inte ens får komma in. Socialdemokraterna måste släppa in gräsrötterna, och se till att alla får en plats i det socialdemokratiska huset.

JA
till en öppnare socialdemokrati.

NEJ
till tidigare betyg.