Först ska facket krossas genom skatt på fackligt medlemskap via enorma a-kasseavgifter.
Sen täpper man till möjligheterna till en andra chans, genom att dra ner på komvux och arbetsmarknadsutbildning och planat ut satsningen på högskolan, så att det ska bli svårare för alla att få en andra chans, bryta upp och gå vidare från sin klassmiljö.
Sen ska fattigboendet återinföras genom att göra om allmännyttan från bostäder åt alla till segregationsboende för alla som inte har råd. (Den som undrar hur det fungerar rekommenderas att kolla in exempelvis England, Skottland och Frankrikes större städer).

Och nu, det senaste förslaget från skolminister Jan Björklunds (fp) penna: Återinför sorteringsskolan!. Han har – som de övriga i regeringen – tittat på hur det var förr, och kommit på att det var bättre. Det ”nya” gymnasiet ska innehålla en teoretisk väg, en yrkesförberedande väg, samt en lärlingsväg, utan möjlighet till högskola.
Detta är som det såg ut för 30 år sedan. Det öppnar inga dörrar till framtiden, men stänger desto fler. Björklund sorterar: Inte efter barnens möjligheter och begåvning, utan efter föräldrarnas bakgrund och studietradition.

När jag gick i grundskolan valde man särskild mattte och särskild engelska redan i sexan. Gymnasiet hade yrkesval och teoretiska val. Många hoppade av efter nian. De skoltrötta valde den väg som kändes bäst just då. En väg som var svår att ändra sen. Ofta kom de från hem utan studietradition. Inga föräldrar puffade på och muntrade upp.  
Modellen lever delvis vidare i exempelvis Tyskland. Där avgör valen man gör i mellanstadiet ens framtida liv.  I Sverige har alla haft chans att få högskolebehörighet på gymnasiet. Det har inte funkat perfekt, men bygger på en optimistisk och demokratisk människosyn.
 Med Björklunds nya gymnasieskola och de många övriga stängda dörrarna till en andra chans ska viktiga vägval göras innan man fyllt 15. De skoltrötta sållas ut. Arbetarbarnen kommer att fortsätta göra sina klasspräglade val.

Tidig urvalsprocess ökar segregationen och får den att slå igenom snabbare. Samtidigt  kommer ny forskning om att ungdomars hjärnor inte är så utvecklade som man tror. De har svårt att göra val före 19-årsåldern! Är det då lämpligt att bestämma sin framtid så tidigt? Svaret är nej!
Men folkpartiet och skolministern verkar inte bry sig om forskning. Ska vi inte ha medborgare som är välutbildade, som vet saker om samhället och kan förvalta vår demokrati? Ska inte alla unga som läser på gymnasiet åtminstone ha en formell chans att bygga på, kunna gå vidare?
Ska skomakaren alltid förbli vid sin läst?

Om Björklund tror att detta är sättet att hitta begåvningarna tror han fel. Poängen är att han inte vill hitta begåvningarna. Han vill ha ett samhälle med möjligheter för färre. Han tycker inte det behövs så många klassresenärer. Dom behövs till låglönejobben.