– Då finns också några män med hundar inne på gården. Kanske vill ägaren se till att vi inte kommer i kontakt med några anställda, säger Kommunals sektionsordförande Jane Cronhager. När de anställda åkt iväg i sina bilar ut på jobb ger sig männen av.

Det var den 25 januari som Kommunal inledde en blockad mot nyanställningar och övertidsarbete mot det privata Curanda AB i Nacka, ett av 46 företag som erbjuder hemtjänst, avlösning med mera. Facket har försökt förmå ägaren att skriva på kollektivavtal i ett halvår, men ägaren vägrar. I Kommunalarbetaren berättade en tidigare anställd om att många anställda är rädda för ägaren. Pirjo Leppiaho som äger Curanda bekräftade för tidningen att hon inte ville skriva på avtalet. Däremot säger hon att hon tecknat försäkringar för sina anställda.

Jane Cronhager
Sektionsordförande
Jane Cronhager
 

En granskning som Kommunalarbetaren gjorde i somras, visade att 19 av de 46 hemtjänstföretag som Nacka kommun godkänt saknade kollektivavtal. En del av dem är enmansföretag, och bara ett trettiotal av dem har uppdrag i kommunen.  
Åsa Keller, vd för HomeMaid och ordförande i Hemserviceföretagens branschorganisation, tvekar inte när hon får frågan om sin syn på kollektivavtal.
– Med kollektivavtalen får man klara spelregler både för arbetsgivare och arbetstagare. Det tycker vi är bra, säger hon.

På företagets hemsida står det att HomeMaid har avtal med bland annat Kommunal och Fastighets. ”Samarbetet med facket gör att våra anställda erbjuds en trygghet som inte kan erbjudas av flertalet andra arbetsgivare inom vår bransch”.
Ibland säger företagare nej till kollektivavtal med motiveringen att deras anställda har högre löner än avtalet. Men avtalet förbjuder inte höga löner.
– I avtalen finns det minimilöner, men vill man behålla personalen betalar man mer, förklarar Åsa Keller. Det är också viktigt att vi stoppar lönedumpning när konkurrensen ökar framöver.