Visst klarar somliga rökare av att sluta tvärt, på egen hand. Efter ett år handlar det närmare bestämt om två procent av dem som fimpat…
Medan de som slutar med stöd av nikotinläkemedel har sex procents chans att lyckas. Av dem som dessutom vänder sig till professionella rådgivare och/eller rökavvänjare är så många som 30-40 procent rökfria ett år efter sista blosset.

– Många rökare
känner sig jagade och har dåligt samvete. Men nikotin skapar ett oerhört starkt beroende. Så säg aldrig till en rökare
att han eller hon har dålig karaktär. Ett mycket tufft arbete väntar den som fimpar, inskärper legitimerade tandläkaren Maria Rankka, som förestår Sluta- Röka-linjen.
–Vi viftar inte med pekpinnar, utan bemöter dem som ringer till oss med respekt, ställer öppna frågor, ger råd och använder oss ibland av KBT, kognitiv beteendeterapi. Vi är också positiva till nikotinläkemedel.

Det psykologiska beroendet får dig att vilja tända en cigarett när
telefonen ringer, när du har ätit viss mat, när du dammsugit en
stund, träffar en viss person eller – ja, precis vad som helst!
Enda sättet att bryta dessa samband är att gå igenom situationen flera gånger utan att röka. Men i början är det bäst att undvika vissa situationer, som att gå på fest, utsätta sig för onödig stress eller resa utomlands.
För att bryta ”nikotinkopplingarna” kan du prova avslappningsövningar
och målbildsträning. Lär dig mer om tekniken genom att gå in på www.slutarokalinjen.org och rekvirera broschyren ”Håll ut!”

Slipp abstinensen

Vad ta sig till när röksuget, som för övrigt bara varar några minuter, sätter in? Några tips:
1) Motionera mera. Det hjälper dig hålla vikten och frisätter endorfin, hormonet som får dig att må bra.
2) Ät mellanmål Blodsockret blir instabilt efter rökstopp. Ät extra mellanmål, gärna frukt, så du inte blir en ”kioskvältare” med ett fruktansvärt röksug.
3) Akta blocktrycket. Blodtrycket kan bli instabilt en period, du kan bli yr. Drick tillräckligt med vätska och rusa inte upp ur sängen.
4) Njut av dofterna. Koncentrera dig på det positiva. Redan efter en vecka har du bättre flås, är fräschare och har fått luktsinnet tillbaka.
5) Deppa inte, sök hjälp! Vissa deppar ned sig på allvar. Har det inte ljusnat efter ett par månader, sök läkare som kan skriva ut antidepressiv medicin för en tid.
6) Vänta med fester. Undvik att gå på fest första tiden efter stoppet. Alkohol och nikotin triggar varandra och alkohol gör dig mer lättsinnig. Och det är nästan omöjligt för nikotinisten att bli enbart feströkare.
7) Här får du hjälp. Ring Slutaröka- linjen 020-840000 eller kontakta Apoteket för att komma i kontakt med en professionell
rökavvänjare.