Han säger att han är ”hedrad” över priset, att filmaren Lars Molin var unik i Sverige.
– Idag är det längden på serierna som får folk att titta. Då kunde man säga: Ikväll blir det en tv-film av Lars Molin och folk satt som klistrade i sofforna.

Det senaste svenska folket har sett av Ulf Malmros är alltså just en tv-serie. I Mäklarna försökte Kjell Bergkvist maskera sin hemlöshet under billiga kostymer och Cecilia Frode briljerade som en mycket naiv mäklare. Eller mäcklare då.
Men Malmros skrev bara manus och ser en framtid där han både är regissör och manusförfattare.
– Det är slitsamt att stå på plats bakom en kamera. Och så klippningen efteråt. Jag har barn som jag helst vill se varje dag.

Mäklarna går förstås att köpa som dvd-box. Och det här är något som blir vanligare och vanligare: Istället för att hyra en film på en och en halv timme hyr folk hela boxar med tv-serier och sitter en hel helg och tittar.
– Folk verkar ha volymhunger. Det är ett stort hot mot biograferna och jag är inte alls förtjust i det. Det är för långt. Jag vill se en grej på en och en halv timme och sen se något annat.
Hand i hand med boxuthyrningen blir också tv-serierna mer påkostade. Amerikanska tv-serier kan vara oerhört påkostade, filmas med riktig film.
– Storyn, karaktärerna och utseendet på de här dyra serierna överträffar ofta långfilmerna.
Är du inte själv sugen på att göra en sån tv-serie?
– Det går inte att jämföra den svenska situationen med den i USA. Här har vi tvärtom halverade budgetar för tv-serier jämfört med för ett tiotal år sedan. Vi kan inte få den looken, den kvalitén.

Nästa projekt för Ulf Malmros del är en tv-film som antagligen kommer att gå i SVT i sommar, där han har skrivit manus. Han har också ett par långfilmer på gång, men de ligger än så länge bara i startgroparna. Vi får vänta till 2009 innan det blir premiär.
– Ja, eller kanske 2019…

Till sist: Vad ska du göra för pengarna?
– Skaffa en tioårsprenumeration på Kommunalarbetaren.
Det kan jag ordna. Vill du verkligen det?
– Nej (skratt).

Filmer i urval av Lars Molin:

Badjävlar (1971)
Repmånad (1978)
Saxofonhallicken (1987)
Kejsarn av Portugallien (1992)
Den tatuerade änkan (1998)
 

Ulf Malmros senaste långfilmer:

Tjenare kungen (2005)
Smala Sussie (2003)
Bäst i Sverige (2002)
Den bästa sommaren (2000)