Företaget Curanda VårdAssistans AB har ett trettiotal anställda och erbjuder städning, omvårdnad och ledsagning i Nacka.
Omid Bazgar jobbade i tre år på Curanda, men sa upp sig i höstas:
– Vi var flera som slutade. Anställda är rädda för ägaren, hon hotar med att man får sparken om man ifrågasätter något. Hon sa att hon skulle sänka lönerna om hon blev tvungen att skriva på kollektivavtalet. Det här är inget seriöst företag.

Lars Johansson, ombudsman på Kommunal Stockholm, berättar att facket under ett halvår försökt få företaget att skriva på avtalet. Nu har facket inlett blockad (stopp) för nyanställningar och övertidsarbete på Curanda.
 – Utan kollektivavtal har medlemmarna inte samma skydd och rättigheter som andra, säger han. Det handlar om ob- och övertidsersättning, olika försäkringar, pension, semesterförmåner och förhandlingshjälp.  
Ägaren sägs ha hotat Kommunals medlemmar med att de inte får jobba kvar om de inte går ur facket.
– Vi har fått sådana uppgifter, men ingen vågar gå ut med det, alla är rädda, säger Jane Cronhager på Kommunals sektion i Nacka.

Ägaren Pirjo Leppiaho förnekar att hon sagt så när Kommunalarbetaren ringer. Hon säger att hon aldrig kommer att skriva på något avtal, men att hon nu kontaktat Fora (som sköter arbetsmarknadsförsäkringar) för att teckna försäkringar för personalen. KA har kontaktat Fora för att kontrollera detta, men Fora lämnar inte ut uppgifter om kunder.
Nacka kommun ställer inga krav på att hemtjänstföretag ska betala in avgifter till avtalspension, försäkringar och annat. Företagen kan spara 6 procent på bruttolönen genom att strunta i det. De blir auktoriserade av kommunen ändå.

I en kartläggning som Kommunalarbetaren gjorde i augusti visade det sig att 19 av 46 privata företag inom hemtjänsten i Nacka saknade kollektivavtal. Det är i stort sett samma företag som finns på kommunens lista idag. Flera av dem har inte anlitats av nackaborna, och från 1 mars gäller nya regler, de som inte haft kunder i Nacka de senaste 12 månaderna stryks från listan.

Ett annat krav är att företagen måste erbjuda service också på kvällar, så har det inte varit förut. En revisionsrapport 2002 visade att företagen gynnades på flera sätt i förhållande till kommunens egen hemtjänst.
– Men det finns fortfarande inga krav på att de ska ha kollektivavtal, eller motsvarande åtaganden för sina anställda. Det gynnar oseriösa företag som kommer undan billigare, säger Jane Cronhager på Kommunals sektion.