På håll kan man se hur barnhuvuden hoppar upp och ner i ett källarfönster i en söderförort till Stockholm. Det är ett lokalt nätverk ur organisationen Makalösa föräldrar som har sin söndagsträff. Här ses de varannan vecka för att dela erfarenheter men också för att byta spartips med varandra. De får låna lokalen av den lokala parkleken.

När jag säger att den 24:e januari brukar kallas den dag på året där det är som svårast ekonomiskt, invänder en av mammorna direkt:
– Ja, men det är likadant i februari, mars, april, maj…
Kristina Englund berättar hur hon brukar sälja gamla kläder till loppis och second hand.
– När man ska köpa vinterkläder säljer man de gamla, jag får åtta procent i kommission.
Camilla Ljungkvist, sjukskriven kommunalare, berättar om när hon skulle flytta:
– Jag rensade ut fem sopsäckar med gamla grejer och hade loppis på gården, de kunde jag sälja för 1 500 kronor.

Ett sätt att få ekonomin att gå ihop är att hjälpa varandra med tjänster som annars kostar pengar.
– Jag kan klippa någons unge ett halvår mot att en annan mamma hjälper med hämtningen. Det finns inget som gör en så kreativ som att ha ont om pengar, säger Kristina Englund.
Ingrid Engarås talar om vikten av framförhållning.
– I början av hösten och våren köper jag den stora dunken olivolja, den stora säcken lök. Om jag får pengar över försöker jag sätta in på ICA- och konsumkort för att i alla fall alltid ha pengar till mat.
– Frysen är en bra vän. Utan den skulle man inte klara sig, säger Annette Wernström.

Mat är ju för många den största utgiften och även om man enas om att potatis, blodpudding, fiskbullar och vitkål är den billigaste maten drar Camilla ner många skratt när hon säger:
– Men vill man sitta på en fredagkväll och äta blodpudding och vitkål?
Framförhållning är också något som är viktigt i samband med julen.
– Jag har en hemlig låda med presenter som jag samlar på mig under året, berättar Ingrid.
Annette Wernström har ett annat sätt:
– Jag tillbringar mycket tid i skogen med min son. Sedan gör vi marmelader, sylter och geléer. Det är den stående julklappen och om vi inte har den undrar våra vänner direkt: Var är hallonsylten? Var är rönnbärsgelén?

Just när ekonomin är knackig kan det kännas extra skönt att ändå unna sig något extra. Någon berättar om ett arv som oväntat ramlade in. Istället för att lägga pengarna på att betala av någon skuld gick de till en helg i London. ”Min själ behövde ett wow!”.
– Jag extrajobbade som dörrvakt och fick 600 kronor, berättar Kristina Englund. Jag la dem på smink. Visst kan man få dåligt samvete inför barnen, men jag ser det som en investering för att göra mamma attraktiv…
Vi kommer in på vad man absolut inte sparar på.
– Lavendelbadtillsats, säger Ingrid direkt. Och goda téer.
– Rygg och nackmassage en gång i månaden. Det är en halvtimme som bara är min, säger Annette. Det är så mycket ansvar och måsten, måsten, måsten som ensamstående förälder – då måste man få ge själen något.
– Och bra skor till barnen, fyller Ingrid i. Barnen måste kunna gå bra och springa utan att frysa.

Spartips

 • sök stipendier
 • kyrkan kan ibland ge hjälp
 • ta hjälp av varandra, byt tjänster
 • spara presenter under hela året

Det bör du undvika

 • sms-lån, gå hellre till banken
 • att låna till konsumtion
 • dyra kortkrediter

Makalösa föräldrar

 • organiserar ensamstående föräldrar
 • både mammor och pappor kan vara med
 • ordnar nätverksträffar, självhjälpsgrupper mm
 • finns på nätet www.makalosa.org