– Örni ligger och sover, men plötsligt ringer hans röda telefon. Det brinner i kiosken på Mariatorget!
Tomas Nilsson sitter och läser högt ur boken ”Örnis bilar” av Carl Johan De Geer. På varsin sida av honom sitter hans yrväder till söner Johannes, fyra år och Lukas, två år, men nu lyssnar de koncentrerat.
– Babi! ropar Lukas och pekar på en av Jan Lööfs illustrationer.
– Ja titta där, en brandbil, sägerTomas och läser vidare om Örni som kör brandbil fastän  han bara är en  iten pojke.

Boken har han fått med sig från en ”Läs för mig pappa”-träff hos ABF i Sundsvall tidigare under dagen. Där har han och en brokig skara män från Sundsvallsområdet samlats för att peppas och inspireras till att läsa.
Under dagen får papporna bland annat tips om barnböcker och de blir lästa för av en bibliotekarie. Träffen ordnas av ABF tillsammans med fem LO-fack och En bok för alla. Förutom träffarna ordnar de också författarbesök och nystartade arbetsplatsbibliotek. Allt för att få LOanslutna män att börja läsa, vilket de gör i allt mindre utsträckning.
– Det är en oroväckande utveckling och vi tycker att man måste göra något konkret. Boken är viktig i dagens samhälle med det ständiga bruset av information. Läsande gör att du kan koppla av, säger Kent
Eriksson från En bok för alla, som är med och ordnar dagens träff.
– Du får större tillgång till ord och hur du kan uttrycka dig och lära dig. Konkret svenska är viktigt och tyvärr ofta en klassfråga, säger han.

Varje pappaträff brukar gästas av en författare och i dag är Bernt-Olov Andersson där. Han har varit engagerad i projektet från början.
– Jag tycker att det här är ett av de mest lyckosamma projekten någonsin, säger han. Och med tanke på den kulturpolitik som den nya regeringen kommer driva, eller rättare sagt inte kommer driva, är det här jättebra.Det är sådant som ABF ska syssla med.
Under sitt framförande poängterade han hur viktigt det är att läsa för sina barn för sin egen skull.
– Ja, språkutveckling och allt det där i all ära, men det är framför allt en chans att vara nära sina barn och få bra kontakt med dem. Det är det viktigaste.
Tomas Nilsson håller med.
– Det var bra att de tog upp själva mysfaktorn. Jag läser redan för Johannes och Lukas och jag läser ju för barnen på jobbet, men det var bra att få inspiration att fortsätta, säger han.
– Det var kul med boktips, men jag tycker att det inte är så viktigt vad man läser egentligen. Lukas favoritbok är ”Stora fordonsboken”, det är bilder på hundratals bilar som han pekar på och frågar om. När
Johannes var mindre satt han och lyssnade när hans mormor läste högt ur manualen till ett telefonabonemang. Han var helt uppslukad. Det är helt enkelt ett sätt att få en stund och få dem att lugna ner sig.

Läs för mig pappa!

Läs för mig, pappa! Startade 1999 för att få fler män i LO:s fackförbund att läsa. Cirka 1 100 pappor i hela  landet har deltagit hittills.

Projektet är ett samarbete mellan fem LO-fackförbund , ABF och En bok för alla. Ersättning för arbetsinkomst ges i form av ett stipendium.

14 procent av lågutbildade män har läst högt för ett barn det senaste året. Bland kvinnor är andelen 25 procent.

44 procent av LO-anslutna män har inte läst någon bok det senaste året. Bland LO-kvinnor är andelen 19
procent. Bland SACO-anslutna män är den siffran 5 procent och 2 procent för kvinnor.

Källor: LO och SOM-institutet