Mona Sahlin föreslås bli ny partiledare, den första kvinnliga i det socialdemokratiska partiets 118-åriga historia.

Partikongressen i mars fattar det slutgiltiga beslutet.

Ylva Thörn tycker om Mona Sahlins bredd och hennes långa erfarenhet. Hon tror att hon kan ena partiet i svåra frågor om EU och i familjepolitiken.

Ylva Thörn hoppas självklart att hon kommer att lyfta fram sådant som jämställdhet och integration.

– Var femte medlem i Kommunal är invandrare så integrationsfrågorna är oerhört viktiga, säger hon. Även rätten till heltid.

Mona Sahlin har tidigare fått både ris och ros från Kommunal. År 1999 skulle vårdkommissionen, med Mona Sahlin i spetsen, på ett år halvera den ofrivilliga deltidsarbetslösheten.

– Det var inte så framgångsrikt, säger Ylva Thörn.

En del har refererat till att Mona Sahlin år 1990 skulle genomdriva förslaget om strejkstopp men Ylva Thörn vill inte älta något i det förflutna utan blickar hellre framåt. Och är positiv till Mona Sahlin.

– Hon pratar på ett enkelt sätt och lyssnar på vad människor har att säga.

Mona Sahlin sade på presskonferensen att hon älskar politik och vill vara ledare, blir arg och upprörd över orättvisor, till exempel skillnaden mellan de som har jobb och de som inte har jobb och de som blir diskriminerade på olika sätt.

Hon lyfte fram tre områden som hon värnar om:

Klimatfrågan, där hon ansåg regeringen Reinfeldt feg och räddhågsen.

Det andra området handlar om jobben. Där ingår även att fajtas för kollektivavtalen och bli duktigare på eget företagande.

Det tredje området är att överbrygga olika slags klyftor.

– Vi ska bli ett modernt ilsket parti som bekämpar orättvisor, sade hon.

Sedan citerade hon Olof Palme som sagt att varje stor folkrörelse står inför risken att stelna. Partiet ska vara en marknadsplats för idéernas öppna möten.