Trots att bärplockarna och det svenska företaget inte skrivit kollektivavtal ger Arbetsdomstolen bärplockarna alltså rätt. Och skälet är att företaget i en blankett till arbetsförmedlingen kryssat i ”ja” i en ruta om kollektivavtal finns på arbetsplatsen. Man har också angett att lönen ska betalas ”enligt avtal”.

Arbetsgivaren har också hävdat att skälet till att bärplockarna inte fått ackordstillägg är att de har varit mycket långsammare än vad som är normalt. Det är dock inget som domstolen fäster någon betydelse vid, eftersom det inte finns någon sådan rätt att sänka lönen i det kollektivavtal som finns.

Domstolen ger också bärplockarna rätt till semesterersättning. Den ena av de två jobbade två somrar för företaget och domstolen dömer arbetsgivaren att betala henne över 37 000 kronor. Den andra bärplockaren, som bara arbetat en sommar, får cirka 18 000 kronor.

– Det här är en viktig dom för oss. Om arbetsgivaren skriver likadant som de har gjort i det här fallet kan vi använda oss av det i framtida fall, säger Håkan Lundstedt, ombudsman på Kommunal.