Kommunals medlemmar röker mest av alla vuxna svenskar. Rikssnittet är 15 procent, men bland kommunalarna är det över 20. Ingår du i den statistiken och vill sluta? Häng i så fall med i vår ”sluta-röka-skola”! Första lektionen handlar om knep för att nå fram till vägs ände, då du fimpar din sista cigarett. I del två och tre berättar vi mer om metoderna för att lyckas och hur du undviker återfall.
–Bestämmer du dig för att klara av det ensam, typ ”fimpa vid nyår”, är din chans att vara rökfri nästa nyårsafton två procent. Använder du nikotinläkemedel på egen hand ökar chansen till 6 procent. Tar du stöd av professionella rådgivare är chansen 30 procent, säger legitimerade tandläkaren Maria Rankka, ansvarig för Sluta-Röka-Linjen.
Förra året hörde 20 000 presumtiva fimpare av sig till linjen, som funnits i åtta år och som har ett gäng väl kvalificerade rådgivare till sitt förfogande.
–Man behöver oftast stöd för att klara ett rökstopp, men det ska vara utan pekpinnar. De som har lätt för att sluta med nikotinet har ju oftast redan fimpat, påpekar Maria Rankka.

Hur stark är din vilja att sluta?
Nikotin skapar ett ännu starkare beroende än alkohol och ger en må-bra-kick när det tas upp i hjärnans receptorer. Dessa blir fler vid påfyllning och skriker alltid efter mer. Kort sagt, hjärnans belöningssystem gasar på när du röker.
Det är därför vanerökaren har svårt för att lägga av. Visst klarar somliga att ”hoppa i vaken” och sluta tvärt. Men de flesta behöver en mental och praktisk beredskap. Ofta krävs flera försök, men du kan faktiskt träna dig till ett lyckat rökstopp. Syna din motivation för rökstopp. Skriv ned allt som talar mot och för ett rökstopp. Det finns ett bra motivationstest på www.slutarokalinjen.org

Har du försökt sluta förr, men trillat dit igen? Se det inte som ett misslyckande, utan som en erfarenhet. Den kan vara dig till hjälp nästa gång. Vad funkade bra förra gången och vad funkade mindre bra?

Notera alla hinder som gör det svårt att sluta röka: ensamhet, kriser i livet, ditt sociala umgänge röker, du kan gå upp i vikt, du deppar över att förlora kickarna, du mister din ”naturliga” paus på jobbet… Du bör vara medveten om alla ursäkter för att fortsätta röka, som lurar på dig. Men det finns hjälp att ta sig över hindren.

Så förbereder du fimpardagen
1) Trappa ned. Du blir nog extra röksugen i vissa situationer. Som när du stressar, är upprörd eller vid fikapaus. Du behöver bryta kopplingen mellan rökningen och dessa situationer och det gör du bäst genom nedtrappning.
2) Skriv dagbok. Värdera cigaretterna genom att föra rökdagbok. Vilken cigarett är godast? Vilken är inte god? Röker du före frukost, till exempel? Nikotinet höjer ju blodsockret genom att stressa ämnesomsättningen. Kanske äter du då inte riktig frukost? Prova med att skjuta på morgonciggen och ersätta den med en bra frukost. När rökte du extra mycket en dag? Varför? Värderingen syftar till att du ska kunna börja bestämma över cigaretterna i stället för tvärtom.
3) Rökfria zoner. Ett bra knep är att använda sig av rökfria zoner. Rök ute i stället för inne, låt bilen vara rökfri, liksom arbetsplatsen.
4) Gör något annat. Är du rädd för det svarta hålet, tomheten som ska uppstå efter ”skilsmässan”? Planera vad du ska göra i stället. Som träning, en dag på spa eller annat. Du kommer ju få pengar över till trevligheter, när du slipper köpa cigaretter.
5) Vad kan hjälpa dig? Kartlägg sedan tillgångar, som underlättar ett rökstopp för dig. Har du stöd från omgivningen och är du beredd att vända dig till proffs? Tror du att du kan ha hjälp av nikotinläkemedel?
6) En rökfri dag. Föreställ dig en rökfri dag i ditt liv.
7) Sätt ett datum. När vill du fimpa? Hitta ett bra datum! Skyll inte på ”olämpliga” lägen i livet. Det spelar ingen roll!

Här finns hjälp och stöd

  • Eller kontakta din vårdcentral, företagshälsovård eller närmaste apotek.
  • www.tobaksfakta.org serverar alla hittills kända argument mot rökning och där hittar du adresser till rökavvänjare i din närhet.