Allt fler får individuell lön

I 61 procent av kommunerna har kommunalarna idag individuell lönesättning på de flesta arbetsplatserna. Det är en påtaglig ökning sedan förra året då cirka hälften hade individuell lön, visar KA:s granskning. Skola och barnomsorg ligger i topp, där tillämpar 70 procent av kommunerna individuell lönesättning. (Nr 1/2007)

Spruta eller skurhink?

Att städa är vanligast i hemtjänsten i Sverige och Danmark. Danskarna är de som oftast dricker kaffe med vårdtagarna.
Arbetsuppgifterna i äldreomsorgen skiljer sig stort mellan de nordiska länderna, skriver Kommunalarbetaren. (Nr 1/2007)

”Bevara kollektivavtalen”

– Rätten till stridsåtgärder är grundlagsskyddad. Om de används för att få företag att skriva på ett branschavtal är det inte maffiametoder. Det säger Svante Nycander, doktor i statsvetenskap och före detta chefredaktör för Dagens Nyheter, i en intervju i KA nr 1/2007.

PÅ JOBBET
Norske Stig Arne sades upp – fick vara kvar

I Sverige köptes 9 av 10 anställda ut förra året sedan Arbetsdomstolen ogiltigförklarat deras uppsägning eller avsked. Detta hade inte gått i Norge. Där är det förbjudet att köpa ut någon som vill ha jobbet kvar, skriver KA nr 1/2007.

Lugn bromsar hot och våld i vården

Mer empati har lett till mindre hot och våld. Nya kunskaper i självförsvar ger alla trygghet på psykiatriintensiven vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.
– Förr var det bara killar som kom fram vid våldsamma situationer. Nu vågar tjejerna stå kvar och möta konflikten, säger skötaren Norman Schiappacasse till Kommunalarbetaren nr 1/2007.

LIV & HÄLSA
Häng med i sluta röka-skolan!

Kommunals medlemmar röker mest av alla vuxna svenskar. Rikssnittet är 15 procent men bland kommunalarna är det 20 procent. I KA:s sluta röka-skola berättar vi om hur du förbereder fimpadagen, metoder för att lyckas och hur du undviker återfall. (Nr 1/2007)

ARBETSLIV
Ta tempen på det du kan- och höj din lön

Vad man gör i jobbet och vad man ska göra för att utvecklas ska vara tydligt i landstinget i Östergötland. Uppfyllda krav syns i lönekuvertet.
– Det gör att lön inte sätts godtyckligt och att individen blir sedd i kollektivet, säger Gunilla Axelsson, ordförande Kommunals sektion 2 i Östergötland. (Kommunalarbetaren nr 1/2007)

KOLUMNEN
Även politiker gör misstag

Även politiker gör misstag och om vi tror att vi bara ska välja felfria människor kanske vi inte väljer den bästa. Konstigt nog krävde en del av Mona Sahlins manliga partikamrater, redan innan åklagaren sagt sitt, att hon skulle dra tillbaka sin kandidatur. Jag tror att deras brådska berodde på att de ville utnyttja affären för att slippa få en kvinna till partiledare.
Emine Onatli, kolumnist i Kommunalarbetaren nr 1/2007

LEDARE
Arbetsgivare tjänar på starka fack!

Vad är det för bra med att inte betala semesterlön och Ob-tillägg för sina medarbetare? Eller ha sämre försäkringsskydd vid olyckor? Att inte betala in pension. Den svenska modellen bygger på stabila relationer mellan fack och arbetsgivare. Det handlar om maktdelning och ömsesidig respekt. Om att förhandla och sluta kollektivavtal.
Chefredaktör Liv Beckström, Kommunalarbetaren nr 1/2007