Mona Sahlin var ju partiledarkandidat redan när Ingvar Carlsson avgick 1996, men den så kallade Sahlinaffären satte stopp för henne. Många yngre jag möter brukar fråga vad den affären handlade om egentligen. Jag berättar då att Sahlin anklagades för att ha missbrukat statens kontokort. En förundersökning mot henne inleddes och anklagelsen granskades, men åklagaren fann att den var grundlös och förundersökningen lades ner. Trots att ingen visste om det var lagligt eller olagligt att använda kontokortet och trots att man än idag inte vet hur medborgarna reagerade på anklagelserna, fick medierna oss att tro att hela svenska folket såg på Sahlin som en brottsling.

Politiker ska självklart granskas men det är naivt att tro att vi kan hitta ofelbara ledare. Även politiker gör misstag och om vi tror att vi bara ska välja felfria människor kanske vi inte väljer den bästa.
Konstigt nog krävde en del av Mona Sahlins manliga partikamrater, redan innan åklagaren sagt sitt, att hon skulle dra tillbaka sin kandidatur.
Jag tror att deras brådska berodde på att de ville utnyttja affären för att slippa få en kvinna till partiledare. Man ska inte underskatta dessa krafter i den process för att välja en ny partiledare som nu pågår.
Jag tror att om socialdemokraterna ska ha en chans att återta makten efter valet 2010 måste den nya partiledningen uppfylla följande två krav:

För det första måste partiledningen representera en helt annan ledarstil än den som rått under Göran Perssons tid.

För det andra måste den nya partiledaren vara en kvinna. Att återigen välja en man skulle vara alltför utmanande.

Om det socialdemokratiska partiet verkligen menar att det ska finnas kvinnor på alla politiska nivåer och att det ska vara möjligt för kvinnor att nå alla politiska poster så duger det inte att, efter mer än 100 år med manliga partiordförande, påstå att det bara var just den här gången man råkade välja en man till partiordförande.
Ytterligare ett skäl – som inte är oväsentligt – är att det finns många, även utanför det socialdemokratiska partiet, som tycker att det är dags för en kvinnlig statsminister.
Om socialdemokraterna ska ha någon chans att matcha Fredrik Reinfeldt inför nästa val bör nästa socialdemokratiska statsministerkandidat därför vara en kvinna.

JA

Individualiserad föräldraförsäkring.

NEJ

Vårdnadsbidrag.