På många håll i landet har KA:s stora undersökning, som visade på väldigt stora löneskillnader landet runt, uppmärksammats. I Oxelösund, där facket rapporterat att lägstalönen bara var 13 860, kom det fram att kommunen avtalsstridigt bara betalar 80 kronor i timmen till en del timanställda. Det är till och med 600 kronor under den lägst tillåtna lönen i det centrala avtalet, 13 800 kronor i månaden.

Upptäckten gjorde Kommunals sektion när SVT:s Östnytt ville intervjua någon som hade låg lön. Kommunals sektionsordförande Birgitta Luoto berättar att man hittat flera fall när man gick igenom lönelistor som begärts in från kommunen. Senare har det framkommit att ännu fler haft för låga löner.

Sedan tidigare finns det ett politiskt beslut på att 15 000 kronor i månaden ska vara lägsta lön i kommunen. Men det har alltså inte hindrat att vikarier getts betydligt lägre löner.

Kommunens ledande politiker kommunalrådet Benita Vikström (s) anser att timanställda ska tjäna lite mindre. Men hur låga löner som hennes kommun verkligen betalar var hon ovetande om.

– Jag hade faktiskt ingen aning om att vi hade sådana här skillnader, säger hon intervju som sändes i Östnytt.

I lokaltidningen Sörmlandsnyheter, som i flera artiklar följt upp Kommunalarbetarens avslöjande, ber kommunchefen Ulf Lindelöw de som fått för låg lön om ursäkt.

Kommunalrådet Benita Vikström (s) har nu begärt in uppgifter om alla som tjänar under 15 000 kronor. I januari ska politikerna se över saken.

För sektionsordförande Birgitta Luoto är det självklart att ingen ska lönesättas sämre för att man inte är fast anställd.