Jag tror att behövs ett fackligt perspektiv på maten. Vad är det för något?
Det är makt. Det är den makt som lantarbetare, livsmedelsarbetare,chaufförer, sjömän, lagerarbetare, butiksbiträden utövar när de engagerar sig i sitt arbete. Det är deras fackliga makt som borde balansera de stora livsmedelsföretagens inom handel och produktion.
Det är en makt som har en demokratisk grund. Men för att den ska få betydelse måste vi ha en mer förnuftig konsumtion. Vilka kan bidra till det? Vilka kan göra mer kloka, mer miljömässiga, mer samhällsmässigt goda inköp? Det kan förstås varje hushåll göra, men handen på hjärtat, hur lätt är det på en stormarknad med en begränsad
plånbok? Jag tror att det är lättare att tänka som facklig medlem.
Det är som köksbiträde, vårdare, barnskötare och undersköterska som vi kan tänka förnuftigt.
Som anställd går det att ställa krav på val av livsmedel och leverantör. Jag tror att de offentliga inköpen kan ha en stor betydelse för en ekologisk omställning.
Jag vill lyfta fram mat som leder till goda, ansvarsfulla arbeten och som inte leder till ökade utsläpp av till exempel växthusgaser. För att denna mat ska bli verklighet behövs mer facklig makt över maten.

Gunnar Brulin,

reporter på livsmedelsarbetarnas tidning Mål & Medel och författare till boken Billig mat – en dyr affär.