– Ja, det blev klart i dag, säger Christer Flodfält, Kommunals facklige representant.

Det har ringt folk från hela landet till Södertörns brandförsvarsförbund för att höra sig för om deras schema. De har varit tvungna att byta för att anpassa sig till de nya arbetstidsreglerna.

Märkligt nog hotade arbetsgivaren att dra in just det schemat för Södertörns brandmän.

– Det har det varit en massa diskussioner om, säger brandmannen Ulf Ribbing.

Den enda förändring som nu sker är att det inte som tidigare går att byta och börja sitt pass på kvällen och sen jobba dag.

Det har att göra med hur dygnet bryts. Det innebär att brandmännen här behåller sina delade dygn, med arbetstid från 7.30 till 17.30 för att sen gå på nattpasset inklusive jour till 7.30
nästa morgon.

Den så kallade dygnsvilan som ställer till med bekymmer på många håll läggs före den första delen av arbetspasset och efter den andra delen av arbetspasset.

– Vi är vana att jobba så här. Det funkar för oss, säger Ulf Ribbing och får medhåll av sina kollegor som samlats i en ring på garagegolvet för att diskutera de nya arbetstidsreglerna med Kommunalarbetaren.

De är kritiska mot att det dröjt så länge innan beskedet om hur det blir har kommit. Det är bara några veckor kvar tills de nya reglerna ska börja gälla.

– De är fruktansvärt sent ute med det här. Det har ju varit ett EU-direktiv ända sen början på 90-talet, säger Ulf Ribbing.