Var tredje par träffas under studietiden
eller på jobbet.

– I början skapar kärlek ofta en osäkerhet bland arbetskamraterna. Man kan ana men vet inte, säger Christian Jacobsson, arbetslivspsykolog vid Göteborgs universitet.

Öppenhet minskar osäkerheten.Hur kärlek mellan arbetskamrater tas emot kan vara olika. Vissa kan ha moraliska synpunkter. Är det chefen som inleder en relation kan det bli svårt.

– Arbetskamraterna kan vara rädda att bli förbigångna. Den som har en relation med chefen kan sättas i karantän, arbetskamraterna kan vara rädda att information sipprar vidare till chefen,
säger Christian Jacobsson.

Förälskelse kan vara energigivande och pigga upp hela gruppen. Men kärleksrelationer kan också skapa lojalitetskonflikter som skapar skitsnack.
Något som tar tid från jobbet och ger dålig stämning. Det kan späs på om paret tar med sig grälen till jobbet. Eller om förälskelsen tar slut hos den ena, men inte den andra…

Otrogenhet kan försätta arbetskamraterna i kniviga situationen om arbetsgruppen umgås mycket privat.
En del arbetsplatser, ofta banker och storföretag, har policys som tar upp kärlek mellan arbetskamrater. I kommuner och landsting är det ovanligt, men relationer kan vara en säkerhetsrisk i patient och klientarbete.