Det var rejält trångt och ljudnivån var öronbedövande på Mynttorget framför slottet i Stockholm under torsdagsförmiddagen. Där hade tusentals demonstranter samlats för att visa sitt missnöje med regeringens a-kasseförslag. Det var en av ett 20-tal manifestationer som hölls runt om i landet under parollen ”Sänk inte a-kassan!”.

På scenen stod flera fackliga ledare och manade till fortsatta protester. En av dem var Kommunals ordförande Ylva Thörn som höll ett rasande tal om att regeringen försöker skrämma löntagare till att konkurrera med varandra.

— Det är dags för Littorin att trycka på delete-knappen så det här förslaget försvinner, sade hon och möttes av jubel.

Talarna varvades med underhållning, bland annat Plura och Carla Jonsson från Eldkvarn som spelade ”Somliga går i trasiga skor”.
I trängseln framför scenen stod lokalvårdaren Patricio Moralis och undersköterskan Angelica Amundsen. De kom från Kommunals sektion väst i Stockholm och delade ut flygblad.

— Vi inte går med på regeringens politik och det är det vi vill visa. Jag har samlat in namnunderskrifter hela veckan sade Angelica Amundsen.

Ylva Thörn var nöjd efter manifestationen som hon tror påverkar.

— Det här är en kraftsamling och en tydlig signal om att vi är en enig facklig rörelse. Men det här är bara upptakten till fortsatt arbete. Jag är fruktansvärt frustrerad, regeringen tror att de kan göra som de vill och det accepterar vi inte.