– Terminen är slut nästa vecka, och sen får jag inte fortsätta. Det här var min chans att komplettera betygen så att jag kan få jobb, säger Fredrik Jönsson, 20 år och medlem i Kommunal. Den borgerliga regeringen har avskaffat aktivitetsstödet som gjorde att Fredrik kunde studera.

I höstas började Fredrik på Fridhems folkhögskola i Svalöv, och till sommaren 2007 skulle han bli klar.
Fredrik har en CP-skada, en högersidig förlamning, och behöver också mer tid för inlärning.

– Jag har praktiserat och vikarierat som vårdbiträde, men behövde fullständiga gymnasiebetyg för att få fast jobb.

Nu läser han upp betygen i engelska och religion, och dessutom en kurs i media och design. Aktivitetsstödet på 4 000 kr i månaden gjorde det möjligt för honom att plugga.

– Jag tror att närmare 100 000 ungdomar är i samma situation, och de drabbas nu när aktivitetsstödet dras in. Det leder till att chansen att få jobb försvinner, människor tvingas till socialbidrag.

Fredrik skrev ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och frågade vad han tycker att Fredrik ska göra nu när vägen till jobb stängts. Något svar har han inte fått.

Mårten Wennberg, pressekreterare åt arbetsmarknadsministern säger till KA att regeringen har valt att avveckla aktivitetsstödet och använda pengarna till annat. Han hänvisar till möjligheten att söka studielån, och förklarar att ”arbetsmarknadspolitiken inte kan läsa alla problem”.

FAKTA:

– Aktivitetsstödet har man kunnat få för till exempel arbetsmarknadsutbildning, stöd till att starta eget, arbetspraktik, arbetslivsinriktad rehabilitering mm. Stödet har betalats ut som en dagpenning motsvarande a-kasseersättningen.

– Aktivitetsstödet försvinner vid årsskiftet, men de som redan har fått stödet beviljat under nästa år får behålla det, enligt Mårten Wennberg, pressekreterare åt Sven Otto Littorin.