Hade hon jobbat heltid hade lönen varit 19 300 kronor. För fem år sedan var nybörjarlönen här 14 700. Sedan dess har kommunen, med facket som pådrivare, tagit bort löneskillnader. Alla undersköterskor tjänar lika mycket. Några undantag finns, bland annat samordnare och de i vikariepoolen.
Ingen kommunalare har under 17 250 kronor, vilket placerar kommunen bland Sveriges bästa.

–Vid strejken för några år sedan blev vi lovade av politikerna att nu var det kommunalarnas tur, och det löftet höll de, förklarar sektionsordförande Gull-Britt Henriksson.

–Vi jobbar för att alla medlemmar ska få så höga löner som möjligt, arbetsgivaren får prioritera erfarenhet och sådant.

Här har man ännu inte individuella löner, även om planer har funnits sedan länge. Det har varit svårt med löne- och utvecklingssamtal, eftersom varje chef har så många anställda under sig.

–Inom äldreomsorgen köper man inte individuella löner. De jobbar så mycket i grupp och är beroende av varandra, säger hon.

Vid vårt besök på äldreboendet Linneberg framkommer ett stort stöd för lika lön för undersköterskorna.

–Man gör samma arbete, tycker ”nybörjaren” Emila Bjelke.

”Veteranen” Ulla Thilésson, med 35 års längre erfarenhet inom vården, håller med. Hennes lön har höjts rejält, med tusenlappar, under senare år. De gamla lönestegarna gav bara hundralappar.

–Jag har också fått en lön som man kan leva på. Då kan jag bjussa på att avståndet till andra försvinner, säger hon.

–När jag fick det fasta jobbet blev jag medveten om att lönen här faktiskt var riktigt bra, säger Irma Baltic. En vän berättade att i Växjö tjänade man två och ett halvt tusen mindre.

Lönen bidrar till att undersköterskor från andra kommuner söker jobb här.

–Vi har bra lön men med våra arbetsuppgifter och arbetstider borde vi få lite mer, ett par tusen kanske, säger Mirzeta Mehmedovic.

Möjligheten till heltid står annars högst på hennes, Emilias och Irmas önskelista.