Din önskedröm är att all äldreomsorg ska utföras av privata bolag år 2020. Men i Uppsala blev ni i höstas anklagade för vanvård. Är inte det ett misslyckande?

— Kommunens undersökning visade att det inte fanns belägg för vanvården. Den borgerliga alliansen ville att vi skulle få förlängt kontrakt men inte vänsterblocket. Det handlade mer om en politisk fajt. Av andra kommuner har vi fått toppbetyg, till exempel Göteborg, för omsorgen på enheten Lotsen.

Attendo hade en vinst på 198 miljoner år 2005, är det försvarbart med en sådan vinst på gamla människor?

— Självklart ska företag gå med vinst. De som riskerar sina pengar måste få utdelning för detta. Privat äldreomsorg är i regel billigare med bättre kvalité, så samhället sparar ändå pengar.

Anställda ringer till Kommunalarbetaren, upprörda över att det snålas på pengar och personal hos Attendo. Vad är din kommentar?

— Vi har 9400 medarbetare och inte några större konflikter. Det finns inget belägg för att högre bemanning skulle ge bättre kvalitet. Snarare handlar det om bra chefer, motiverad personal, att strama upp rutinerna och få ordning och reda. Det får vi genom att minska sjukfrånvaron, samordna bemanning på natten och i vissa fall använda oss av deltider. I en butik bemannar man inte utifrån julrush utan vad som behövs vid varje tillfälle. Rätt till heltid är en fråga som
Kommunal centralt driver, men inte deras medlemmar. Vi har inget tryck på att de vill ha heltid.

Du tjänade, enligt tidningen Affärsvärlden, 40 miljoner när Attendo såldes till riskkapitalbolaget Bridgepoint. Har några undersköterskor också tjänat på den affären?

— Ja, alla våra medarbetare har möjlighet att bli delägare. För närvarande är 200 medarbetare aktieägare och förra gången vi köpte ut företaget gjorde flera av dem en bra affär.

Vilka framtidsvisioner har du för Attendo?

— Vi har vunnit flest kontrakt i Sverige. Det finns inte en upphandling där Attendo inte har varit med. Vi satsar nu även på norra delen av landet. År 2020 är min vision att Attendo är Europas största omsorgsföretag och finns i 10 länder.

Hur ska det bli mångfald i omsorgen om Attendo tar hem de flesta kontrakten?

— Det finns utrymme för små företag, inom hemtjänsten i Stockholm finns 40. McDonalds och Burger King är också stora men det utesluter inte hamburgerkedjan Max och lokala grillkök. Problemet ligger snarare i att kommunsektorn har monopol och sköter 90 procent av äldreomsorgen. Det upphandlas på tok för lite.

Till sist en personlig fråga. Du vann en gång tävlingen Wilda Mathilda på Handelshögskolan, vad är det för något?

— En talangjakt. Jag ställde upp med ett band, som hette Plan tre och sjöng en sång som en bekant skrivit, Baby Pain. Det är kul med musik.