Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som gör att det går snabbt att surfa på nätet. Med bredband kan du prata i telefon samtidigt som du är ute på nätet. Man kan surfa via ett kabel-tvnät, via ADSL eller Lan.

Var det där sista grekiska för dig? Se fakta längre ner på sidan.

Det viktigaste för de flesta som bestämmer sig för att skaffa bredband är säkert priset. Priset på tjänster från de vanligaste leverantörer ser du på www.telepriskollen.se. Men det är också bra att tänka på vilken hastighet man behöver.

Ska du till exempel kolla på filmer och spela avancerade spel? Då behöver du ett ”brett” bredband, på åtminstone 5 mb/s, megabit/sekund. Mb/s är den enhet som används för att mäta hur mycket datainformation som kommer in i din dator.
Ska du istället bara använda nätet för att läsa din e-post och boka resor och biljetter? Då räcker kanske 0,5 mb/s.

Förutom olika månadskostnader, skiljer också startavgiften från bolag till bolag. För billigaste totalpris, jämför noga!

Andra faktorer att ta i beräkningen är hur lång bindningstid du vill ha, om du vill att det ska ingå en e-postadress i din bredbandsinställning. Kanske kan du också få billigare internet om du knyter ditt vanliga telefonabonnemang till samma leverantör?

OLIKA BREDBANDSTEKNIKER

ADSL innebär att man använder ett digitalt modem på sin vanliga telefonledning. För att kunna använda ADSL-anslutning krävs dels att du skaffar ett ADSL-modem, dels att den lokala telefonstationen är förberedd för tjänsten.

LAN är ett elektroniskt nätverk som kan finnas i flerfamiljshus. Datorer och annan teknisk utrustning kopplas upp till LANnätverket och man behöver inget modem.

Kabel-tv. Har du kabel-tv i villan eller lägenheten kan kabeltv-leverantören ofta erbjuda
bredband. Du behöver ett kabelmodem, som kabel-TV-företaget erbjuder.

Elnät. En del företag erbjuder bredband via det vanliga elnätet. För att kunna använda sig av det behöver man ett elnätsmodem.

LÄNKAR:

www.telepriskollen.se

www.speedtest.net mäter hur snabb din uppkoppling är.