Det var för två år sedan som mannen, som också satt i Kommunals förbundsstyrelse, först misstänktes för brottet. Han skulle ha förfalskat kopior av ledighetsansökningar. Ordföranden avgick direkt från samtliga förtroendeuppdrag inom facket.

Kommunal sa då att mannen hade lurat förbundet på 40 000 kronor, en summa som sedan justerades ner till 17 000 kronor.
Mannen, som idag är 48 år, åtalades för bedrägeri och missbruk av urkund.
Bedrägeriåtalet lades dock ner.

Nu har domen fallit och den blir alltså relativt lindrig, 80 dagsböter och inget frihetsberövande. Tingsrätten skriver dock att 48-åringen mycket väl skulle kunnat ha dömts till fängelse, men det faktum att han tidigare är ostraffad och lever under ordnade förhållanden gör att han slipper ett hårdare straff.

Kommunalarbetaren har förgäves sökt den förre avdelningsordföranden för en kommentar.

LÄS MER:

Avdelningsordförande misstänkt för bedrägeri