I juli nästa år kommer det att bli billigare att köpa städning i hemmen, hushållsnära tjänster. Monika Lindstedt, VD på Hemfrid, räknar med att redan om 18 månader ha 1000 anställda. Det kommer dock inte bara att handla om städning.

Precis som i USA ska man kunna ha en hemkock, någon som sköter trädgården, tvättar bilen, går ut med hunden och klipper ens hår.
Det berättade Monika Lindstedt på ett seminarium som Svenskt Näringsliv anordnade. Hennes vision är att marknaden för hushållsnära tjänster ökar från 250 miljoner till 8-10 miljarder till 2020. Och att Hemfrid står för 20 procent av den marknaden.

Monika Lindstedt har dock mycket dåliga erfarenheter av hur svårt det är att starta eget företag. Därför startar Hemfrid och arbetsgivareorganisationen
KFO en utbildning för vita hemtjänster.

På seminariet diskuterades hur nya jobb ska skapas. Enligt kris- och framtidskommissionen inom Svenskt Näringsliv behövs det 500 000 nya jobb i Sverige inom fem år. Claes Ekström, från konsultfirman Mc Kinsey ansåg att den offentliga sektorn redan är så stor att den inte blir någon framtidsskapande motor. Det är i den privata tjänstesektorn jobben kommer att finnas.

Anna Thoursie, chef för tankesmedjan Agora, tyckte att det var viktigt att så småningom utvärdera effekterna av skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Hon undrade också hur man ska kunna rekrytera personal till offentliga sektorn i framtiden med tanke på de låga lönerna inom vården, men den frågan fick hon inget svar på.

LÄS MER:

www.hemfrid.se