I kväll samlas Måndagsupproret för andra gången på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot regeringens förändringar av a-kassan. En av dem som talar under måndagskvällen är Kommunals Lena Ericsson-Höjer.

Vad går Måndagsupproret ut på?

– Det är en manifestation för att protestera mot försämringarna i a-kassan som den borgerliga regeringen har jättebråttom att genomföra. Förslagen försvagar facket och kommer att pressa ner lönerna.

Vad ska du tala om ikväll?

– Jag tror att alla som kommer förstår varför det är viktigt att stoppa förändringarna. Jag tänker passa på att säga att jag tycker att LO måste göra någonting. Jag förstår inte varför LO väntar med sin manifestation till 14 december. Protesterna måste ta fart i större skala. Jag ser det här som en påtryckning på fackföreningsrörelsen och LO att göra någonting.

Vad är din förklaring till att LO inte protesterar hårdare?

– Det finns en ovana inom fackföreningsrörelsen. Man har tagit den svenska modellen för given de senaste 20-30 åren, men det är bara att konstatera att den inte gäller längre. Vi måste gå tillbaka till de kampmetoder vi hade när vi startade fackföreningarna.

Tror du att regeringen ändrar sig av protester?

– Nej, jag tror inte att regeringen ändrar sig för att det står 150 personer på Mynttorget. Det måste till stora grejer för att få regeringen att backa. Torgmöten räcker inte. Jag tror att det är nödvändigt med en politisk strejk för att de ska backa. Det är för ett sånt här läge vi har byggt upp fackföreningsrörelsen – och nu är vi under attack.

Måndagsupprorets manifestation hålls på Mynttorget i Stockholm måndagar klockan 18.00.

LÄNK:

www.mandagsupproret.se

LÄS MER:

LO planerar manifestation mot a-kasseförsämring

Datum spikat för LO:s manifestation