Den förklaringen lämnar IF Metalls ordförande Stefan Löfvén till sin reservation mot LOs styrelsebeslut om nivån på avtalskraven och jämställdhetspotten på 205 kronor.

Löfven är noga med att påpeka att Metall stödjer såväl låglönesatsningen på 825 kronor och reservationspotten på minst 3,9 procent plus en jämställdhetspott. Däremot är Löfven i det här läget tveksam till att slå fast att potten ska vara just 205 kronor som alla övriga i LOs styrelse enades om.

— Jämställdhetsatsningen är ju direkt kopplad till antalet kvinnor inom ett visst avtalsområde. Och eftersom IF Metall har färre kvinnor än till exempel Kommunal och Handels kan det slå fel, i förhållande till IF Metalls kvinnor, anser Löfven.

— Det var ett svårt beslut att gå emot resten av LO-förbunden. Men vi kan inte ställa våra lågavlönade kvinnor i ett svårt läge som det skulle kunna bli om det kommer till en sympatikonflikt.

Innebär det här nu att LOs samordning spricker?
— Nej absolut inte, säger Erland Olausson, LOs avtalssekretare. Det här är ju en rekommendation till våra förbund som ska svara före den 1 december.

LÄS MER:

LO:s avtalskrav klara