År 2005 rapporterades 206 fall, 63 fler än året innan. Antal drabbade människor var 1386 stycken, rapporterar Livsmedelsverket.

Uppsala, Malmö och Gotland toppar matförgiftningslistan med 40, 35 respektive 15 rapporterade fall.

Mest är det salmonella, campolybacter, EHEC och shigella som folk blir sjuka av enligt rapporten. Utbrotten inträffar under sommar och tidig höst. Bakterierna växer snabbt till sig i värmen.

Oftast är det smörgåsbord som orsakar matförgiftningar, skriver Livsmedelsverket. Följt av blandade rätter som smörgåstårta, pizza, kebab, hamburgare och den mexikanska rätten fajitas.

Bland köttet står dåligt tillagad kyckling för nästan hälften. Bland konditorivarorna kan tårtan vara en miljö där bakterier växer till sig.

Livsmedelsverket uppger att den främsta orsaken till att blir maten dålig är bristande hygien och kunskaper om hygien i kök hos personalen. Inte sällan så kyls mat ner för långsamt eller så har den förvarats i rumstemperatur för länge.

Livsmedelsverket flaggar dock för att de rapporter som skickas in inte motsvarar allt som inträffar. Den verkliga siffran kan ligga högre.