Det är bussbolagen Connex, Swebus och Busslink som från och med 1 januari 2007 inte längre får hantera kontanter på bussarna, enligt dagens beslut från Arbetsmiljöverket. Om man inte följer verkets förbud hotar böter på en miljon kronor.

— Kontanthanteringen på bussarna har ökat och det har fört med sig en ökad risk för rån. Att utsättas för ett rån kan innebära stora psykiska påfrestningar och leda till långa sjukskrivningar. Bara rädslan för att utsättas för rån kan vara så påfrestande att arbetsmiljön inte kan anses vara tillfredsställande, säger Andreas Tidström, jurist vid Arbetsmiljöverkets distrikt i Stockholm i ett pressmeddelande.

Beslutet kan överklagas, men hanteringen av kontanter får inte återupptas utan att regeringen tagit ett beslut i ärendet.

LÄS MER:

Kontanterna kan försvinna på Stockholms bussar