Den halva av befolkningen som tjänar minst får tolv procent av inkomstförbättringarna, samtidigt som den halva som tjänar mest får 88 procent av förbättringarna.

Det blir effekterna av sänkt inkomstskatt, halverad förmögenhetsskatt, lägre ersättning i a-kassan samt minskade avdragsmöjligheter i deklarationen, enligt rapporten från riksdagens utredningstjänst.

Rapporten har beställts av socialdemokraterna eftersom partiet saknade en fördelningsanalys av regeringens budget.

— Det tas från dem med stora behov och ges till dem som har resurser. Regeringens budget innebär stora förändringar. Det går fort och är väldigt dramatiskt, säger socialdemokraternas Mona Sahlin.

Hon konkretiserar med ett exempel på en undersköterska som tjänat 20 000 kronor i månaden inklusive ob-tillägg. Efter 300 dagars arbetslöshet får undersköterskan en ersättning på 13 000 kronor i månaden. Och eftersom reglerna säger att man måste ta ett anvisat jobb till en lön som är minst 10 procent lägre än ersättningen skulle det betyda en månadslön på 11 700 kronor.

— Man kan alltså tvingas ta arbeten som har nära hälften av den inkomst man hade innan man förlorade jobbet. Det som händer nu är att bidragsberoendet kommer att öka, säger Mona Sahlin.

I frågan om regeringens förslag till förändringar i a-kassan säger Mona Sahlin att det är tydligt att de ”bestämt sig ideologiskt för att försvaga facket”. Men hon håller inte med om den fackliga kritik som handlat om att socialdemokraterna inte tagit frågan om a-kassan på tillräckligt allvar i valrörelsen:

— Jag förstår inte den kritiken även om vi kanske underskattade Alliansen. Men både facket och vi socialdemokrater behöver fundera över hur vi ska arbeta, vi har uppenbarligen inte hittat nya vägar att nå ut och föra ut vårt budskap.

LÄS MER:

Här hittar du socialdemokraternas budgetmotion.