Den bilden ger Kommunals förtroendevalda från olika delar av landet.

– Här uppe skrivs det protestlistor. Reaktionerna har varit väldigt negativa, förändringarna slår ju hårt mot våra medlemmar och många uttrycker en oro över hur det kommer att slå mot dem personligen, säger Marianne Lindberg, ordförande för Kommunal Norrbotten.

Det är många medlemmar som ringer sina fackliga företrädare och undrar ”hur kommer det att bli för mig?”. Oron över vad regeringens förslag om förändrad a-kassa innebär är stor.
Lena Ottosson som är ordförande i Halland berättar att många medlemmar inte vill tro att förslagen blir verklighet:

– Man är så trygg med det system vi har i Sverige att man inte tror att det blir så här. Många har nog tyckt att det behövs lite ”nya tag” men blir förvånade när de ser hur det blir. Vi befarar att många kommer att välja bort facket och väljer a-kassan istället. Än så länge pratas det mest om det, det är inte många som valt att gå ur redan nu.

Ingen avdelning som Kommunalarbetaren talat med säger att det varit någon anstormning av medlemmar som vill avsäga sig sitt medlemskap. Det handlar mest om att ventilera sin oro och om att höra sig för om utträde.
Både Lena Ottosson och Kim Öhman (se bilden ovan) i Linköping vittnar om medlemmar som säger att de röstat borgerligt, men idag ställer sig förvånande till vad som sker med a-kassan.

– Vi har fått samtal från folk som sagt ”hade jag vetat det här hade jag inte röstat på de nya moderaterna”. Det verkar som a-kasseförändringarna inte har nått fram trots att moderaterna själva var tydliga med att det var det här de skulle göra, säger Kim Öhman.

I Kalmar län är medlemmarna både frustrerade och upprörda. Det säger länets ordförande Ulf Nilsson, som också han tagit emot många samtal från oroliga medlemmar.

– De är oroliga med all rätt. Slår det här fullt ut blir det ett stort skifte, då blir det ett A-lag och ett B-lag i slutänden, med en stor risk för en ny låglönemarknad, säger Ulf Nilsson.

LÄNK:
Rör inte A-kassan!!!! är en populär namninsamling på nätet.