– Vi har i princip noll möjlighet att detaljerat hinna föra fram vad konsekvenserna blir för löntagarna. Det är skendemokratiskt, säger Kommunals a-kassechef Krister Johansson.

Under måndagen träffade regeringen representanter från fackföreningar och arbetsgivare för att i några timmar diskutera förändringarna av a-kassan och dess avgifter. Ytterligare en träff är planerad till måndag 30 oktober. Därefter tycker regeringen att man har diskuterat klart.

Den planerar att lägga fram det nya lagförslaget i början av november för att lagen ska träda ikraft 1 januari 2007.

– Det är så långt ifrån en anständig demokrati man kan komma. De har ingen förståelse för våra synpunkter. Vi har i princip noll möjlighet att detaljerat hinna föra fram vad konsekvenserna blir för löntagarna. Vi skulle behöva mycket längre tid för att analysera detaljerna, säger Krister Johansson.

Förslagen får konsekvenser för jämställdheten eftersom förändringarna i a-kassan påverkar kvinnors situation mer än mäns. Det slår regeringen själv fast i utkastet till den nya lagen. Skälet är att kvinnor i större utsträckning än män deltidsarbetar, är föräldralediga och sjukskrivna. Kvinnor har dessutom lägre löner än män.

Enligt den nya lagen får en deltidsarbetande betala samma höjning av a-kassan som en heltidsarbetande, men får inte lika mycket skatteavdrag på lönen eftersom den är lägre.

– Bland våra medlemmar i Kommunal finns många kvinnor med ett deltidsarbete med låg lön. För dem blir den här förändringen dramatisk. Skattesänkningen blir marginell för dem samtidigt som de lider av borttagandet av avdragsrätten och kraftiga avgiftshöjningar till a-kassan, säger Krister Johansson.

A-kassornas samorganisation hävdar att det praktiskt är omöjligt att administrera höjningen av avgiften till a-kassan redan från 1 januari. Och Krister Johansson håller med:

– Jag fattar inte hur vi ska kunna fixa det administrativt. Det finns massor av frågetecken och många komplikationer. Alla förändringar innebär ombyggningar av systemet. Det ska analyseras, testas… Vi har inget spelutrymme där.

Att tekniskt klara övergången till det nya systemet kostar dessutom pengar. Krister Johansson vill inte gissa hur mycket pengar det kan röra sig om, men konstaterar att pengarna måste tas av a-kassans kapital. För att klara likviditeten måste kassan ha ett kapital som är väsentligt högre än idag. Och det ”enda sättet att göra det är att ta ut det från medlemmarna”.

På en punkt har regeringen backat efter att den fått kritik. Utjämningsbidraget som gör att mindre a-kassor kan överleva får finnas kvar.

– Det känns bra eftersom det är en förutsättning för de mindre kassornas överlevnad. Det är glädjande att de på någon punkt tar sitt förnuft till fånga, säger Krister Johansson.

Läs mer:

A-kassan dyrare redan i januari

Inga övergångsregler
när ersättningen sänks