Kognitiv beteendeterapi — så funkar det
KBT, kognitiv beteendeterapi, är den terapiform som blivit mest omskriven de senaste åren. Den används vid allt från spindelfobi till personlighetsstörning.
Ordet ”kognitiv” har med tankarna att göra.
Ordet ”beteende” omfattar kroppsliga reaktioner på händelser och hur vi tolkar händelser.
Metoden utgår från att människor genom livet lär sig att tänka och reagera på vissa sätt. Om man har tänkt och handlat på ett sätt en gång i livet, kommer kroppen och hjärnan att komma ihåg det till nästa gång man hamnar i samma situation. Då kommer man att upprepa samma tankar och handlingar.
Detta är en förutsättning för att leva och utvecklas, och för det mesta är det bara bra: Man blir biten av en mygga en gång, märker att det är obehagligt och i fortsättningen undviker man myggor.
Men ibland blir det inte helt bra. Man kanske blir sviken en gång, och det gör ont. Man skyddar sig mot smärtan genom att dra sig undan. Vid minsta tecken på att det finns risk att bli sviken igen upprepar man det beteendet. Till sist drar man sig undan all mänsklig kontakt.
Kognitiv beteendeterapi går ut på att hjälpa hjärnan och kroppen att bryta den typen av dåliga tankemönster.
En del i terapin är samtal. Man talar om hur man reagerar i olika situationer. Terapeuten försöker hjälpa patienten att förstå varför hon reagerar som hon gör och vad hon tror skulle hända om hon gjorde på ett annat sätt.
En annan del i terapin är att man i långsam takt utsätter sig för situationer man tycker är obehagliga. Patienten får i hemläxa att göra något av det hon är rädd för:
Om man till exempel har social fobi kan det obehagliga vara att säga något på ett möte eller att ringa någon man inte känner så väl. Terapeuten förbereder patienten genom att tala om situationen i förväg, och föreslå nya sätt att tänka. Nästa gång de träffas talar de om hur det gick.
På detta sätt kan man lära hjärnan att sluta tänka negativa tankar. Kroppen kan läras att inte reagera med ångestsymtom som hjärtklappning och andnöd.
Hur många behandlingar som krävs beror på hur svåra problem man har.
En gång kan räcka om det handlar om det som kallas specifik fobi. Specifik fobi innebär att man är överdrivet rädd för en speciell sak, som spindlar, ormar eller hissar.
15-20 gånger är vanligt vid exempelvis social fobi.
Svåra personlighetsstörningar kan kräva flera års terapi.
KBT är inte en enda terapi, utan ett samlingsnamn för ett helt paket med olika tekniker.
Många studier visar att KBT ger mycket goda resultat vid en mängd olika problem.