Höjda löner för de absolut lägst betalda har lyfts fram av olika fack. Nu lägger de privata företagens intresseorganisation Svenskt Näringsliv fram sin syn i en rapport.

Ekonomen Björn Lindgren som skrivit rapporten menar de som år efter år ligger kvar med låga löner riskerar att förlora jobbet helt om minimilönerna höjs.

– Det blir en utslagning av dem som har svårast att höja sin produktivitet, säger han.

En grundsten i hans, och många andra ekonomers, sätt att tänka, är att din lön speglar hur produktiv du är. Den som ges en låg lön är helt enkelt lågproduktiv.

När de högre tjänstemännen under senare år dragit ifrån och skapat större löneklyftor inom tjänstemannagrupperna är det ett utryck för att deras produktivitet har höjts.

Han har studerat vad som hänt med lägst avlönade anställda i företag anslutna till Svensk Näringsliv. De 10 procent lägst avlönade 1998.

– Huvuddelen medarbetare som kommer in på en låg lön klättrar snabbt uppåt i lönefördelningen, påstår han.

Undersökningen visar dock bara vad som fram till 2004 hade hänt med lönerna för 37 procent av de absolut lägst avlönade. Vad som hänt med övriga framgår inte.

Det är enbart anställda som under alla sex åren jobbat kvar i något av Svensk Näringslivs företag som räknas. Bortfallet blir därför väldigt stort.

Två tredjedelar faller bort för att de exempelvis bytt jobb, varit barnlediga, gjort militärtjänst, studerat och så vidare. Det räcker att man varit borta månaden som lönemätningen gjordes under ett år för att man inte ska räknas.

Lindgren förklaring är att han inte har uppgifter om vad de då haft för lön.

Av de 37 procent som räknas ligger nästan häften kvar bland den femtedel sämst betalda visar hans siffror. Hälften så många har klättrat upp och tjänar med än genomsnittet.