– Vi har inget val egentligen, det ingår i läroplanen sedan 98 att vi aktivt måste arbeta jämställt. Men på många arbetsplatser finns inte den kunskapen. Man kan inte få någon effekt genom att skärpa lagen ytterligare. Det som behövs är utbildning av personal, säger Bengt Olsson som jobbat som barnskötare i 20 år och är fackligt aktiv.

Utredningens slutbetänkande kom i somras och handlar mycket om utbildningsfrågor. Ett förslag är att ge större möjlighet för verksam personal att gå en så kallad genuspedagogutbildning. Utbildningen har funnits tidigare på prov i flera kommuner, men i dag finns den inte kvar.

– Vi vill att den här utbildningen blir permanent. Genuspedagogerna behövs. De har en spetskompetens på sitt område och de ser verksamheten genom andra ögon. Det är enklare och billigare än en massiv utbildning av all personal, säger Bengt Olsson.

Han tycker att arbetet med genusfrågor handlar om mer än att bara följa läroplanen.

– Man kan fråga sig vad som händer med de här barnen. De blir ju faktiskt andra barn och de tar med sig det här ut i livet. Det har vi märkt i Gävle där det funnits sådana här projekt länge. Det är sådant som faktisk påverkar samhället på lång sikt, om man får vara visionär.

Innan valet hade s-regeringen inte tagit några beslut att genomföra de föreslagna åtgärderna. Utredningen är på remiss och vissa frågor ska utredas vidare.

Den borgerliga alliansen har inte tagit ställning till utredningens förslag.

Utredningens förslag

– Satsning på utbildning av genuspedagoger. Målet ska vara att ha en genuspedagog per 25 anställda år 2012.

– Mera genus- och jämställdhetsfrågor i barnskötar- och förskollärarutbildningar och möjlighet till utbildning i för redan verksam personal.

– Projekt som leder till fler män i förskolan. Män ska också möjlighet att söka sig till förskolor där andra män redan är anställda.
– Även förskolor i enskild regi ska vara skyldiga att följa förskolans läroplan.

Utredningen är gjord av Delegationen för jämställdhet i förskolan som tillsattes av regeringen i december 2003.

Du kan läsa hela utredningen på: www.regeringen.se