Högern i EU tar strid mot kollektivavtal
Moderaternas grupp i EU-parlamentet röstade emot förslaget att ge svenska kollektivavtal samma rättsliga värde som andra länders avtal och lagar. I gruppen ingår även kristdemokraterna.
Omröstningen ägde rum i parlamentets sysselsättningsutskott. Det behandlade förslaget till ROM l-förordning. (Förordning blir lag automatiskt i alla EU-länder när den har antagits. ROM l behandlar vilka lagar och avtal som ska tillämpas i internationella tvister.)
Huvudprincipen är att det lands lag ska tillämpas där den ekonomiska skadan anses ha uppstått.
Frågan i parlamentet gällde värdet för kollektivavtalen i Sverige och Danmark, de upphöjs inte till lag vilket sker i Finland och i många andra EU-länder.
Vänsterns, socialisternas, liberalernas och de grönas grupper i utskottet vill att de svenska och danska kollektivavtalen ska ha samma rättsliga värde som andra länders kollektivavtal och lagar.
Dessa grupper var i majoritet och fick igenom sitt förslag.
Om några veckor ska hela parlamentet rösta i frågan och det är osäkert hur det kommer att gå. De konservativas och kristdemokraternas grupp är störst i parlamentet.
Inga svenska moderater eller kristdemokrater var med i utskottets omröstning.
Deras grupp sa också nej till ett förslag om hur utstationeringsdirektivet ska tolkas. Majoriteten i utskottet vill att utländska företag ska vara skyldiga att ha en representant i värdlandet som detta lands fack kan ställa till svars och förhandla med.
Moderaternas och kristdemokraternas grupp håller med kommissionen om att detta inte behövs.
I Sverige där det är fack och arbetsgivare som har det övergripande ansvaret för bevakning av löner och arbetsvillkor har denna fråga stor betydelse.
Parlamentet röstar även i denna fråga några om några veckor.