En ny välfärd där man ska få bestämma mer själv, och där fler kvinnor och män ska bli ”välfärdsföretagare”. Det var ett bärande tema i centerledaren Maud Olofssons Almedalstal.
”Tänk dej att du kommer hem på fredagskvällen och det är städat och fint, tvätten är ren och ligger färdigvikt. Gräsmattan är klippt. Du kan ägna dig åt fredagsmys med familjen och kanske gå på teatern på lördagskvällen”.

Skattepengar till hushållsnära tjänster vill centern ha, men annars var budskapet färre bidrag, mer ”riktig” lön.

Kommunal och de andra LO-förbunden fick kritik för att de skrämmer för den borgerliga alliansen.

— Vi tänker inte låta oss skrämmas av er! Våra förslag till ny välfärd gäller också era medlemmar, förklarade hon. En fråga som diskuterats är a-kassan.

— Vi vill visst ha en generös a-kassa. Men — ska det vara mer lönsamt att leva på a-kassa än på sin lön?

Centern har som enda parti konkreta förslag på ändringar i arbetsrätten, partiet vill försämra anställningstryggheten för ungdomar. Därmed ska företagen anställa fler ungdomar, är idén.

Maud Olofsson förklarade varför centern, inte moderaterna, förde fram de här förslagen:

— Vi har många småföretagare bland oss, och det är i första hand småföretagarna som vill förändra arbetsrätten. Moderaterna har nog samma åsikt men har gjort en annan taktisk bedömning.

– Men vi står för de här förslagen. Och jag är säker på att det blir förändringar i arbetsrätten oavsett vilken regering vi får efter valet.

Maud Olofsson pekade också på Danmark:

— De har inte LAS, Lagen om anställningsskydd. Om vi gjorde som danskarna skulle vi ha 270 000 fler jobb. Förlorar man det gamla jobbet — desto lättare att få ett nytt. Danskarna mår bättre och känner sig trygga. Det är bättre än svensk massarbetslöshet!

Tre frågor är viktiga för centern i valet, förklarade Maud Olofsson: Fler jobb och fler företag, en ny välfärd där den enskilde får bestämma mer, och så klimatfrågan.

Det finns två miljöpartier, och centern är det ena, förklarade Maud Olofsson. Men medan miljöpartiet vill styra utvecklingen med lagar och regler (piska), vill centern styra med morötter — uppmuntran. Hon pratade engagerat om miljöproblemen, men förklarade samtidigt att hon var emot miljöskatter som skulle drabba jordbruket eller flyget.