Miljöpartiets Peter Eriksson var tydlig om hur kvinnors löner ska höjas. För att få en förändring måste männen få ett mindre lönelyft samtidigt som kvinnorna får ett högre.

– I nästa avtalsrörelse måste facken och arbetsgivarna prioritera ner männen till förmån för kvinnorna. Vi måste peka på att det är de som sitter och förhandlar och att det är där det ska lösas. Kommunerna har betydande överskott så pengar finns att göra satsningar om de vill, sa Peter Eriksson.

Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ gav både facken och arbetsgivarna underbetyg. Att kvinnor anses mindre värda genomsyrar alla nivåer, menade hon och exemplifierade med att löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor är sämre för kvinnor.

Folkpartiets Birgitta Ohlsson såg en uppluckring av monopolet som en lösning:

– Vi måste bryta upp monopolet i offentlig sektor. Har man bara en part att förhandla sin lön med får man aldrig upp lönen.

Desirée Pethrus Engström från kristdemokraterna var inne på samma linje. Fler privata företag i offentlig sektor skulle underlätta för kvinnorna att få upp lönerna menade hon och gav samtidigt en känga till facken:

– Fackens roll är viktig, men i offentlig sektor har de inte gjort sitt jobb eftersom lönerna ser ut som de gör. Förhandlar de om sina löner själva får de upp den bättre.

De borgerliga hävdade att den offentliga sektorn blivit till en kvinnofälla. Men vänsterpartiets Josefin Brink såg det enbart som en myt.

– På vilket sätt skulle det komma mer pengar till att höja löner för att pengarna förs över från offentlig verksamhet till privat? Det är upp till kommunerna att sluta underfinansiera och kalkylera med löjligt låga löner. Det finns ett starkt motstånd mot att använda de statliga medel man har för att höja kvinnors löner, sa Josefin Brink.

När junilistans Nils Lundgren sa att kvinnor måste börja söka andra typer av jobb för få upp sina löner och att kvinnor nu jobbar i branscher där lönerna är låga, buade publiken.

Ella Niia från Hotell och Restaurang facket deltog som s-representant. Hon pekade på att det visst var bra med högre löner, men att det också handlar om att förbättra kvinnors arbetsvillkor. Det handlar om heltid och fasta anställningar, sa hon.