Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen handlade främst om jobben, skolan, sjukvården samt lag och ordning.

Han sa att det var viktigare för jobblinjen att sänka skatten för lågavlönade än för höginkomsttagare.

– De som jobbar i den skattefinansierade välfärden är värda mer. Med vår politik får ni 1000 kronor mer i månaden. Tänk att känna det när ni ska ta ut pengar ur bankomaten. Det är mycket pengar och ökar drivkraften att arbeta, sa Reinfeldt.

Han nämnde inte att detta betyder att den som blir sjuk eller arbetslös förlorar pengar genom sänkta ersättningar på denna jobbstimulerande politik. Inte heller att Allianspartierna i en gemensam riksdagsmotion räknar med att detta på sikt minskar löneutvecklingen för dem som har jobb.

Han berättade inte heller att drygt en tredjedel av den extra tusenlappen försvinner i höjd a-kasseavgift och slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften.

I Almedalen sa Reinfeldt att den borgerliga Alliansen tänker sänka arbetsavgifter för att stimulera företag att anställa och till att nya företag bildas.

Alliansen vill minska regelkrånglet i skolan och sjukvården. Lärare och sjukvårdspersonal tycker de ska ägna sig åt utbildning eller vård. De ska slippa administrativt tvång, men inte helt och fullt.

– Hur kan vänsterpartiet på fullt allvar föreslå att betygen i skolan avskaffas? De vill jaga kunskapen ur skolan. Vi vill gå en annan väg, sa Reinfeldt.

Brotten tänker moderaterna bekämpa genom mer lag, ordning och vård.

– De som utför brott mår ofta dåligt. De har inte kontroll över sig själva på grund av bristande resurser inom psykiatrin. Alliansen vill att den tillförs resurser, sa Reinfeldt.

Han tycker att årets val är historiskt i den meningen att de borgerliga partierna är mer eniga och samspelta än någonsin tidigare.

Ju närmare valdagen vi kommer tror han att regeringsfrågan allt mer kommer i fokus. Den stora utmaningen för Alliansen blir att övertyga marginalväljarna att våga byta block i valet.

– De flesta av oss gillar inte förändringar. Så fungerar vi människor, det är bara att erkänna. Men ingen förändring, det är farligt. Då utvecklas vi inte som människor, sa Reinfeldt.