Regeringen har satsat 1 248 miljoner på utbildningsvikariat, nu riskerar cirka 800 miljoner kronor att frysa inne. Pengar har avsatts för att 5 000 arbetslösa varje månad ska få ett tillfälligt jobb i vården. Enligt Ams skulle 3 525 fler arbetslösa per månad kunna få ett utbildningsvikariat.

Samira Hussein i Stockholmsförorten Rågsved är en av 2 000 arbetslösa undersköterskor. Hon har sökt jobb sedan i februari, arbetsgivarna kräver ett års yrkeserfarenhet. Men hon har bara hunnit jobbat åtta månader.

– Hade jag fått ett sexmånadersvikariat hade jag tagit det, det skulle gett mig mer erfarenhet och göra det lättare att fortsätta jobba. Jag skulle också få pengar att betala hyra med, säger Samira Hussein som tycker att satsningen på utbildningsvikariat är bra.

Få utbildningsvikariat innebär också att många anställda missar en chans till utbildning.

– Ett skäl är att arbetsgivarna är dåliga på utvecklingssamtal, utbildningsplaner saknas och därför är det oklart vilka behov som finns, säger Benita Westin, ombudsman på Kommunal.

Vid midsommar hade 806 personer utbildningsvikariat. Sedan i januari har totalt 1 277 vikariat tillsatts. Majoriteten av dem är fem till sex månader långa.
Kommunerna har satsat mest på utbildningsvikariat och anställt 1 203. Privata företag har tagit in 45.

Utbildningsvikariaten blir fler i höst enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Skälet är att kommunerna redan var i gång med planeringen för Kompetensstegen när stödet till utbildningsvikariaten kom. Till saken hör att bara vissa utbildningar ger arbetsgivaren rätt att ta in en utbildningsvikarie.

– Det var kort varsel, utbildningen måste planläggas, säger Barbro Emriksdotter, utredare på SKL, som vill ha tydligare anvisningar för vilka utbildningar som ger rätt till stöd.

Vikarier finns

Arbetslösa som skulle kunna ta ett tillfälligt jobb inom vård och omsorg:

Vårdbiträden 6 500

Undersköterskor 2 000

Vårdare 1 000

Assistenter 200

Uppgifterna är ungefärliga. Källa: Ams.

Gotland bäst, Bleking och Västmanland sämst.

Hur bra har ditt län varit på att ordna utbildningsvikariat?

Gotland 100 %

Kalmar 74 %

Halland 61 %

Dalarna 53 %

Stockholm 40 %

Jönköping 38 %

Västernorrland 37 %

Södermanland 30 %

Gävleborg 30 %

Jämtland 30 %

Västra Götaland 29 %

Skåne 28 %

Värmland 28 %

Uppsala 27 %

Norrbotten 24 %

Örebro 22 %

Kronoberg 21 %

Östergötland 17 %

Västerbotten 15 %

Blekinge 13 %

Västmanland 13 %

Andelen i april genomförda utbildningsvikariat av dem som planerats. Källa: Ams.

Fakta utbildningsvikariat

Utbildningsvikariat ger den som varit inskriven på arbetsförmedlingen och helt arbetslös i en månad chans att prova på ett jobb inom vård och omsorg.
Vikariatet kan vara upp till sex månader. Huvudreglen är heltid, men vikarien kan välja deltid. Arbetsgivaren få anställningsstöd, vikariatskedjor är tillåtna.

Utbildningsvikariat ger den som arbetar inom vård och omsorg möjlighet till grund- och vidareutbildning med lön. Arbetsgivaren får stöd för utbildningskostnaden.