Rätten till heltid stod i fokus när Kommunal höll seminarium i Almedalen. Av Kommunals 575 000 medlemmar jobbar drygt 230 000 deltid.

– Det speglar fördelningen när det gäller arbetet i hemmet, det är där det startar, sa Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.

Hans recept för fler heltidsjobb handlade därför om hur arbetsfördelningen mellan könen ska förändras. Föräldraförsäkringen är en viktig del, menade han och talade för fler individuella månader i försäkringen. Plus en lagstiftning om heltid, förstås. Han förespråkade modellen där deltidsjobbet förvandlas till heltid efter en viss tid.

Kommunminister Sven-Erik Österberg sa att regeringen är långt framme i arbetet med en lag om rätt till heltid.

– Det viktigaste med lagen är att samhället sätter normen för vad som ska gälla i arbetslivet. Kan lagen förändra synsättet som ligger i botten har vi kommit en lång bit på väg, menade han.

Kommunals Ylva Thörn pekade på att det handlar om att ändra hela synsättet på kvinnors arbete och arbetsinnehåll. Idag anses det utbytbart av många arbetsgivare.

– Det finns en ovilja att göra något åt den ofrivilliga deltiden. Även om det blir en lagstiftning ska genomförandet ske i kommunerna och där saknas det ett helhetsperspektiv när de driver personalpolitik, sa Ylva Thörn.

Sven-Erik Österberg gav henne delvis rätt när han menade att kommunerna kan arbeta bort deltiderna om de har ”en politisk vilja och det fokuset”.

LO:s Erland Olauson idkade också självkritik när det gäller hur LO har skött kampen om rätt till heltid.

– Vi måste ta på oss ansvar fackligt också. 130 000 kvinnor vill jobba mer, tänk om det varit 130 000 byggnadsarbetare. LO skulle aldrig ha sagt till Byggnads ”det är ert problem”. Det här är en fråga som alla förbund måste bära, sa Erland Olauson.